Слави Трифонов ще обжалва решението на ЦИК за референдума

Слави Трифонов гласува, сн. БГНЕС
Екипът на Слави Трифонов ще обжалва пред съда решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за референдума. По закон това трябва да стане в седем дневен срок. 
 
Нямам доверие на системата, най-малко имам доверие на ЦИК, заяви Трифонов пред бТВ. 
 
Преди ден от ЦИК съобщиха окончателните резултати от референдума, според които само 12 027 гласа не достигат резултатите от националния референдум да имат задължителен характер за Народното събрание. 
 
"В случая смятам, че точно Централната избирателна комисия, бидейки в услуга на толкова много политици толкова много години, не е институция, на която може да се има доверие”, добави той.
 
По думите му  има много сигнали от ”наши доброволци, от наши зрители, участници в референдума, за нарушения, които не са отбелязани в това, което виждам”. 
 
”Затова изчаках, за да се запозная с това, което казва ЦИК и с решението им. По закон аз и инициативният комитет ще обжалваме във Висшия административен съд и ще направим всичко възможно по законов път това решение да бъде премахнато, защото според мен то не е правилно, не е вярно", каза Трифонов.
 
В националния референдум са участвали 3 488 558 души според броя на намерените пликове в урните. Законът за референдумите постановява, че за да има задължителен характер в допитването трябва да са участвали поне толкова хора, колкото в последните парламентарни избори – т.е. 3 500 585 души.
 
Избирателната активност е била 50.86 % при необходима активност от 51.26%.
 
Въпреки това резултатите задължително трябва да бъдат разгледани от Народното събрание, защото активността е надхвърлила 20%.
 
На 6 ноември българите масово подкрепиха въвеждането на мажоритарна система в два тура с необходимо абсолютно мнозинство за избор на народни представители. Те пожелаха огромно намаляване на партийните субсидии и въвеждане на задължителното гласуване, което вече бе въведено.
Споделяне
Референдум

Въпросите на референдума бяха:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?.

Още по темата

Още от Референдум

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?