Слави Трифонов, снимката, референдумът

Снимка: БГНЕС

НС гласува народът да бъде изпитан по всички въпроси на СлавиТрифоновия референдум. На 27 май президентът Росен Плевнелиев поиска Конституционният съд да отсъди дали решението на НС е в съответствие с Конституцията по отношение на три от въпросите. И сценарист на "Шоуто на Слави“ скъса снимката на президента Росен Плевнелиев.

На другия ден КС образува дело по искането на президента.

bTVказа: Ние от bTV Media Group заявяваме, че емоционалната реакция на г-н Филип Станев вечерта на 6 юни 2016г. по повод личността на г-н Росен Плевнелиев, излъчена във външната продукция "Шоуто на Слави”, е израз на собствена позиция.

Кои са тези "ние“ в bTV? И какво става, когато медията, дето е с царствено "ние“, и "външната продукция със собствена позиция“ се разминат? Операторът носи отговорност, между другото, по ЗРТ. Въпросът е как точно я носи, а не дали я носи.


СЕМ се самосезира. Тоест, изгледа записа на предаването.


И обясни на Павел Станчев (сегашното "ние“ на bTV) що е чест, лично достойнство и добро име. С това понасянето на отговорност се изчерпа, без да е ясно има ли нарушение.
"Шоуто на Слави“ е предаване на запис. И ако някой е искал да "спре“ тоя летеж на собствената позиция, е имал време да го направи. Освен ако точно това издание е било "на живо“. То "на живо“ ли беше?


След като снимката беше скъсана, смачкана и унизена в джоба на един сценарист, Слави Трифонов обясни, че, "според юристите“, действието на Филип Станев не е незаконно. Може да е неморално, но не е незаконно. Така моралът се намести в нечии джобове.


Явиха се по други медии коментатори, които обвиниха Станев, че нарича президента на Републиката "политически труп“ и "субект“. Най-смешно стана, когато се оказа, че да назовеш някого "субект“, е обида. Росен Плевнелиев ли е "субект“ или президентът е "субект“? Президентът Плевнелиев е субект, който стана обект на сатира в едно тв предаване.

Проблемът обаче не е в това кой е субектът, а какво е предаването? И докато гледаме на акта на късането на една снимка като на вуду магия, няма да се отлепим от телевизионното дъно.

Сценаристът със собствено мнение Филип Станев в предаването със собствена позиция не унижи президента на Републиката, защото подобен култ към личността би бил най-смразяващото тълкувание. Но "Шоуто на Слави“ унищожава бавно политическата сатира в телевизията. Защото онова, което сценаристите не могат да направят сега, е да иронизират самите себе си. Кой ще скъса снимката на Филип Станев?


Сценаристът не скъса президента, а скъса снимката му. Но Слави Трифонов скъса договора си със зрителите.


Проблемът не е в късането на снимката, а в неяснотата за зрителите какво е предаването, в което това е сторено. Какво предаване е всъщност "Шоуто на Слави“? Според самопредставянето, е "вечерно токшоу“. Но какво е "токшоу“? И "Неделя 150“, ако преведете описанието му на развален английски, ще е "токшоу“ (и то е предаване с разговор, само че с журналистически разговор). Според всички досегашни изследвания, "Шоуто на Слави“ е рейтингоразбивач в графа "развлекателни предавания“. А в развлекателните предавания има сценаристи. Няма журналистика.


Ако някой беше скъсал снимката на президента в "политическо предаване“ (СЕМ по едно време, заради "Всяка неделя“, е прекарвал часове в размисли какво е "политическо предаване“), ако това беше в "информационно предаване“ (като сутрешния блок на bTV, който дава информация чрез рецитации на класически стихотворения) или "публицистично предаване“ (както са се назовали сами "120 минути“ или "Лице в лице“ на Светослав Иванов и Цветанка Ризова, тия Ботевци на телевизионния ефир), щеше да е неморално, че даже и незаконно. Защото уж са журналистически предавания.


Но сценаристът скъса снимката на президента в едно "вечерно токшоу“. Объркващото е в това, че в едно предаване, което би трябвало да е развлекателно по собственото си описание, излязоха извън рамката на забавлението и започнаха живота си на гражданска инициатива с телевизионна платформа. Бъдещият референдум развлекателен ли ще е или "истински“? Дано гражданите не останат с впечатление, че референдум може да се организира, само ако си… президент, тв водещ или собственик на бензиностанция с аптека.


Всъщност, Росен Плевнелиев направи същото, което направи Филип Станев. Той не скъса въпросите на Слави, а "скъса“ част от решението на НС. Президентът не прати три от въпросите на сценариста в Конституционния съд, а прати решението на Народното събрание за три от въпросите в КС. И е смешно, че оскърбеният от президентското решение сценарист смята, че президентът има нещо против неговия референдум, а не нещо срещу решението на НС. Филип Станев всъщност се идентифицира точно с онова, срещу което най-много се бори – с депутатите в НС. Изкусна игра. Защото се наложи сценаристите да признаят, макар и мълчешком, че НС е взело "правилно“ решение. А точно решенията на НС са обект не на сатира, а на отрицание от страна на сценаристите. Там върлуват едни хора, които правят закони за себе си, ни казва предаването. Президентът прави същото, което прави и Слави Трифонов – опитва се да покаже на депутатите, че има проблем в решенията им. И не че Росен Плевнелиев не използва телевизионния ефир избирателно. В "Панорама“ в началото на месец май, когато част от Реформаторския блок обяви, че ще издигне кандидатурата му за втори мандат, субектът Росен Плевнелиев заговори за себе си като за обект и обяви, че президентът е независим, според Конституцията. Позабрави, че за първи мандат го издигна ГЕРБ на "оня премиер“.


Но, за разлика от Слави Трифонов, президентът може само да отправи искане до КС. А Слави Трифонов може много повече – пак чрез снимки – да изправи конституционните съдии пред личния му медиен съд.

*Публикуваме коментара от последния брой на в. "Култура".

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари