Слави Трифонов спира протеста си пред парламента

Снимка: БГНЕС

Телевизионният водещ Слави Трифонов спира протеста си пред Народното събрание след като ГЕРБ внесе законопроекта за промяна на избирателната система, както поиска инициираният от "Шоуто на Слави" референдум. Шоуменът обяви това в нарочно писмо в сряда, в което отбелязва, че сега ще се види дали внасянето на закона е само театър или начало на реални действия.

Шоуменът започна индивидуалния си протест пред парламента на 4 май. Законодателната инициатива на ГЕРБ му спестява всекидневните демонстрации, които до момента не прераснаха многочислен протест, каквито закани отправи Трифонов миналия месец. Неговите политическите ултиматуми обаче го вкараха в конфликт с ръководството на бТВ, която миналия месец спря негово предаване с мотива, че се опитва да употребява телевизионния ефир за лична политическа пропаганда.

Водещият недоволстваше от липсата на конкретни стъпки за превръщането в закон на резултата от инициирания от него референдум за промяна на изборните правила, макар че недостатъчният брой гласове не прави резултата задължителен.

Слави обяви край на протеста си часове след като ГЕРБ внесоха проект за промени в Изборния кодекс, с които да се въведе "пълен мажоритарен вот в два тура", като страната бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района. От управляващата партия мотивираха проекта с "изпълнение на волята на участвалите в инициирания в "Шоуто на Слави" референдум". Отделно ГЕРБ предложи промяна в Закона за държавния бюджет за 2017 г., така че партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев за всеки глас, получен на парламентарните избори. Колкото до третия въпрос – задължителното гласуване, според последните промени в Изборния кодекс, вотът се води точно такъв, но Конституционният съд отмени санкцията.

"Днес началото на приемането на волята на 2 милиона и половина българи бе дадено", казва в писмото си водещият.

"Сложно или просто - но беше започнато. И сега ще стане ясно дали това е театър, с цел трупане на народна любов или са реални действия, с цел приемане на мажоритарния избор в два тура, намаляване на държавната субсидия на един лев и задължително гласуване на избори и референдуми. От действията на депутатите през следващите два месеца ясно ще се види кои са там, за да работят в интерес на хората и кои са там, за да работят за своя собствен интерес", пише Трифонов. И допълва, че "нищо не е приключило и нищо не е свършило".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?