Слави Трифонов заплаши с протести, ако НС не се съобрази с референдума

Шоуменът даде 2 седмици за иницииране на промени в изборния закон

Слави Трифонов заплаши с протести, ако НС не се съобрази с референдума

Телевизионният водещ Слави Трифонов заплаши депутатите от 44-ото Народно събрание (НС) с протести, ако още в началото на мандата си не предприемат действия, с които да покажат, че ще се съобразят с резултатите от референдума за промяна в изборното законодателство.

Както е известно, въпреки че активността на референдума не стигна, за да станат резултатите му задължителни за приемане от парламента, около 2.5 млн. души подкрепиха трите предложения на екипа на "Шоуто на Слави" – мажоритарни избори за депутати в два тура, намаляване на субсидиите за партиите и задължително гласуване.

Шоуменът нагледно демонстрира какъв би бил ефекта, ако организира протест, след като на безплатния му концерт в края на октомври на орлов мост в София се събраха няколко десетки хиляди души.

Ден след парламентарните избори, спечелени от ГЕРБ, но с недостатъчно гласове за съставяне на самостоятелен кабинет, Трифонов разпространи до медиите ултиматум към новоизбраните депутати – до две седмици да започнат работа по промяна на изборните правила, а до два месеца да приемат съответните законодателни поправки.

Ето и пълния текст от отвореното писмо на телевизионния водещ:

"От много време, заради естеството на работата ми, боравя с думи. С много думи. По принцип смятам, че делата са по-важни, но и думите тежат. Та,… има четири думи, които ненавиждам да казвам. От всичките много думи... Те са: Аз. Нали. Ви. Казах.

Всъщност не ви го казах аз, а ви го казаха три милиона и половина българи. Те оглушително ви го изкрещяха на Референдума и вие упорито си запушихте ушите. И какво стана сега след тези избори? Проведоха се едни напълно безсмислени парламентарни избори. Резултатът от тях практически възпроизвежда предишния парламент. Парламент, който не беше харесван от никого.

Вчерашните избори са идеалното доказателство, че сегашната избирателна система е напълно изчерпана. Че единственото, което прави, е да възпроизвежда същите хора. Да възпроизвежда същите безсмислени политически комбинации.

Затова ще ви кажа още веднъж. Знам, че не сте го забравили, но повторението е майка на знанието:


Дами и господа, новоизбрани стари политици, и ти, аптекарю, единственият ангажимент и задължение на новия парламент е безусловно да приеме волята на народа, изразена на референдума:


– мажоритарен избор в два тура;
– намаляване на партийната субсидия на един лев;
– задължително гласуване на избори и референдуми.


Затова ще направя следното:


Първо: Давам на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права.


Второ: Ако постъпите правилно и в този двуседмичен срок започнете работа по промяната на законите, съобразно решенията на референдума, след това ви давам два месеца да приемете новите закони. Два месеца е достатъчно време да прецизирате и приемете конкретните законодателни решения. Ако след този срок, вие не сте ги приели и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да отвоювам гражданските си права.


Това ще направя сам. Какво ще направят другите два милиона и половина, които мислят като мен, не знам. И за финал ще ви кажа следното: Зад партиите има електорат, а зад референдума има народ!"

Споделяне

Още по темата

Още от България