Слави Трифонов: Защо Христо Иванов "го прави това"

Слави Трифонов: Защо Христо Иванов "го прави това"

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов обвини съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, че е "взривил обстановката" точно когато били на прага на споразумение за ново правителство. Трифонов написа това във Фейсбук няколко часа след като заместникът му Тошко Йорданов Тошко Йорданов окачестви исканите от ДБ и ИБГНИ гаранции срещу влияние на ДПС в управлението като желание на двете партии да кадруват новата власт. Йорданов също така предприе синхронизирана с ДПС атака срещу служебния министър на финансите Асен Василев, като изкара стар компромат срещу него и обяви, че няма да го допусне в кабинета на ИТН.

Лидерът на ИТН казва, че съобщава какви са "фактите" около преговорите за правителство, без да посочва нищо конкретно и нито един факт - освен поредните уверения на думи, че нямат нищо общо с ДПС, но пък споделят общи виждания с ДБ за "така наречената съдебна реформа".

Ето позицията на Трифонов:

Бързоразвиващите се събития в последните два дни наистина показват, че политиката е мръсна игра, но мръсната игра съществува, само защото се играе от мръсни хора.

Далеч по-просто е човек да се опира на факти, а не на интриги, лъжи, внушения, амбиции, фантазии и желания. Така че фактите са следните:

Суверенът така е решил - има такива партии в парламента, политическа партия „Има такъв народ“ е на първо място и много трудно ще се състави правителство. Направихме всичко необходимо да има разговори с всички политически партии без ГЕРБ пред очите на журналистите и пред очите на обществото.

Впоследствие имаше експертни срещи по сектори без ДПС и ГЕРБ. Ще го кажа още веднъж – без ДПС и ГЕРБ. И точно в момента, в който тези разговори продължават, без ДПС и ГЕРБ, точно в момента, в който е възможно да има споразумение, постига се съгласие, включително за така наречената съдебна реформа, създава се възможност да има правителство и спокойствие в страната, точно в този момент Христо Иванов решава да взриви обстановката и да постави под съмнение постигнатото до момента и да засили страната към нови избори.

Ние и "Демократична България" еднакво смятаме, че е нужна дълбока съдебна реформа, заради влиянието на ДПС и ГЕРБ. Ние и "Демократична България" еднакво смятаме, че спецсъдът и спецпрокуратурата трябва да бъдат закрити, заради опорочаването им от ДПС и ГЕРБ. Ние и "Демократична България" еднакво смятаме, че столът на главния прокурор му е доста голям, заради влиянието на ДПС. И сега с тези си действия Христо Иванов може да спре тези промени. Аз питам: Кой тогава е ДПС?

Защо го прави това? Нямам никаква представа. Мога само да гадая, а аз вече казах, а и по принцип съм такъв човек, че се опирам на факти, а не на гадания. Факт е, че ако не се върне здравият разум и те не се сетят кой е основният враг, ще се отиде към предсрочни избори и вината за това ще е тяхна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?