Славков без шанс да си върне акредитацията за Атина

Арбитражният спортен съд отхвърли жалбата на Иван Славков срещу МОК и потвърди решението за отнемане на олимпийската му акредитация заради разследването за корупция, започнало след филма на ББС "Да купиш Игрите".

"Санкцията на МОК е напълно потвърдена", е заявил генералния секретар на съда Матю Реб, цитиран от АФП.

Славков е единственият член на МОК, показан във филма на ББС, заснет от репортери под прикритие, които се представят за частни консултанти, желаещи да дадат подкуп за домакинството на Лондон през 2012 г. От видеозаписа става ясно, че Славков изразява готовност да бъде подкупен.

След като бе отстранен от МОК и докато продължава проверката за корупция, членовете на МОК получиха запис с филма на ББС.

Славков, който миналата събота бе временно лишен от всички права, прерогативи и функции, които произхождат от членството му в МОК, подаде жалба срещу отнетата му акредитация, защото не е имал възможност да докаже невинността си преди Комисията по етика към Международния комитет, която разследва случая.

Освен това Славков посочи в жалбата си, че на Олимпиадата 2004 той е бил
акредитиран не само като член на МОК, но също и като председател на БОК и шеф на българската олимпийска мисия и де факто е бил лишен от възможността да изпълнява тези свои функции с отнемането на акредитацията му.

Реб допълни, че ако Славков е искал да си върне акредитацията като шеф на българската делегация на Олимпиадата в Атина, би ползвал обичайните за това канали. Източник от МОК обяви, че не е възможно Славков да получи такава акредитация, отбелязва АФП.

Междувременно се очаква до края на игрите комитетът да излезе с окончателно решение за това дали той ще остане или ще бъде изключен от международната огранизация. Президентът на МОК Жак Рох обяви, че очаква разследването на Комисията по етика да приключи до две седмици. Бързината, с която то се води, наблюдатели коментират като готовност на МОК да се освободи от дискредитирания българин.

Още от България