Славков ще бъде изключен от МОК, заяви Жак Рох

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох заяви, че председателят на БОК и член на комитета Иван Славков ще бъде изключен на сесията в Сингапур през юли.

Жак Рох заяви това в интервю за германския вестник "Зюддойче Цайтунг", цитирано от ББС в понеделник.

В обширното интервю президентът на МОК Жак Рох се показва непримирим застъпник на нулева толерантност към употребата на допинг в олимпийския спорт, както и към проявите на корупция във върховете на олимпийското движение.

Вестникът отбелязва, че само така Жак Рох връща загубеното доверие към МОК и го пита как ще се отърси от дискредитираното персонално наследство на старото олимпийско ръководство, с такива корумпирани имена като южнокорееца Уми Йонг Ким или българина Иван Славков.

Жак Рох е категоричен: "Ние искаме сега да изключим Иван Славков и това ще стане в сесията в Сингапур през 2005 г." МОК направи всичко, което беше необходимо и аз не се чувствам никак щастлив, но това е въпрос на етика и благоприличие, подчертава Рох пред немския всекидневник и така очертава съдбата на замразеното членство на Иван Славков в международния олимпийски комитет.

В края на ноември Комисията по етика на МОК препоръча изключването на Славков за това, че се е съгласил да получи пари в замяна на гласа си за кандидатурата на Лондон за Олимпиада 2012.

Славков беше заснет да дава съгласие за това във филма на ББС "Да купиш игрите", където журналисти под прикритието на бизнесмени разговарят със Славков и неговия близък приятел Горан Такач, който е известен лобист.

Прокуратурата в България започна дело срещу ББС по повод филма, заснет със срита камера.

Журналистът Андрю Дженингс, който разследва корупцията в олимпийското движение, изказа мнение още след излъчването на филма, че Славков ще бъде изключен от МОК и препоръча на българските власти да започнат съдебен процес срещу него, а не срещу ББС.

Откакто избухна корупционния скандал с българския член на МОК, след изнесените от "Панорама" на ББС факти, германският вестник следи случая "Славков" в многократните си публикации от месеци насам. Българският член на МОК продава гласове по 240 хил. евро на глас и вестникът не пропуска да отбележи иронично, че Славков бил готов и на по-висока цена: "Нали сам той е бизнесмен".

Другото заглавие на "Зюддойче Цайтунг" беше "Иван Славков е в доказателствени затруднения", под което вестникът окачестви заснетата от ББС афера като "мръсни пари".

Президентът на германския спортен съюз Манфред фон Рихтхофен пръв поиска оставката на Славков като член на МОК с думите: "Който като него вече е дискредитиран и от предишни подозрения, трябва да освободи мястото си, за да не дискредитира новото олимпийско ръководство."

Явно, че след като досега самият Славков не се е вслушал в този призив, Жак Рох дава отговора си за изключването му пред "Зюддойче Цайтунг".

Споделяне

Още от България