След 10 години чакане: Първа копка на газовата връзка с Гърция

Ципрас пристигна специално за церемонията, Борисов го вози в автомобила си

Бойко Борисов и Алексис Ципрас се подписаха на символичното начало на тръбата между Гърция и България. Сн. БГНЕС

След 10 години чакане, на 22 май т.г. бе даден старт на изграждането на газопровод, свързващ България и Гърция, който да сложи край на тоталната зависимост на страната ни от руски газ, както и да помогне за диверсификацията на доставките в югоизточната част на Европа.

Първата копка бе направена тържествено от българския премиер Бойко Борисов гръцкия му колега Алексис Ципрас. Мероприятието бе надлежно заснето и публикувано във Фейсбук страницата на Борисов, подреждайки се до останалите всекидневни репортажи от обиколките му из страната.

Стойността на проекта, подкрепян силно от ЕС и САЩ, е 240 млн. евро. Изграждането на интерконектора бе посочено като непосредствен приоритет още през 2009 г., след газовия спор между Москва и Киев, предизвикал прекъсване на руските газови достави посред зима. Въпреки това и до момента България внася всичкия си необходим природен газ само от Русия, по един газопровод. Проектите за газовите връзки с Гърция, Румъния и Сърбия напредват изключително бавно, на фона на смайващо кратките срокове и бързина, с които се задейства руският проект "Турски поток" през България.

Газовата връзка между България и Гърция ще е дълга 182 км и първоначалният ѝ годишен капацитет ще е 3 млрд. куб. м. Очаква се газопроводът да е готов до края на 2020 г. и чрез него България да получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, както и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

"Поработихме тихичко и ето - старт на строежа"

Засега обаче тръбата разчита основно на арезрски газ, поради което на церемонията по първата копка присъства и вицепремиеирът на Азербайджан Якуб Еюбов.

"Много хора ходиха в Азербайджан, хубави вечери изкараха там, но газът не можем да го носим в джоба, в чанта, в сак... На много приказки се наслушахме, но ние поработихме, тихичко и ето – днес е стартът на строежа на интерконектора", заяви Бойко Борисов в словото си.

Той отбеляза, че с Азербайджан е договорен1 млрд. куб. м газ за гръцката връзка, но президентът Алиев бил обещал да са 1.2 млрд. куб. м.


Сн. БГНЕС

Борисов освен това коментира, че Европейската комисия не е имала никакви забележки към проекта за интерконектора, за разлика от времето на кабинета "Орешарски", когато бе спрян проектът "Южен поток".

"Заради далавери в обществените поръчки", каза Борисов.

"Близо половин милиард лева българска инвестиция, 100% газова диверсификация"

"Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа", изтъкна той и обобщи значението на проекта с думите: "Близо половин милиард лева българска инвестиция, 100% газова диверсификация".

По-рано този месец проектната компания за газопровода "Ай Си Джи Би" АД избра една от най-големите гръцки строителни корпорации - "Джей енд Пи - Авакс" да строи връзката Стара Загора - Комотини.

За доставчик на тръбите очаквано бе избрана гръцката компания "Коринт Пайпуъркс Индъстри" (Corinth Pipeworks Industry). Цената на обществената поръчка е 58.2 млн. евро и изборът на изпълнител се обжалва, но това няма да спре изпълнението на проекта.


Сн. БГНЕС

Смeceнoтo инвecтициoннo дpyжecтвo "Aй Cи Джи Би" AД беше peгиcтpиpaнo в Бългapия пpeз 2011 г. c aĸциoнepи БEX EAД (50%) и ІGІ Роѕеіdоn (50%). Cъaĸциoнepът ІGІ Роѕеіdоn е дpyжecтвo, peгиcтpиpaнo в Гъpция, c aĸциoнepи гpъцĸaтa пyбличнa гaзoвa ĸopпopaция DЕРА Ѕ.А. (50%) и итaлиaнcĸaтa eнepгийнa гpyпa Еdіѕоn ЅрА (50%).

Като собственик на газопровода "Ай Си Джи Би" финaнcиpa peaлизaциятa на проекта, а след това ще paзпpeдeля ĸaпaцитeта на тръбата, като ще пoлyчaвa пpиxoдитe oт пpeнoca нa пpиpoдeн гaз. По линия на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" са отпуснати 39 млн. евро от европейските фондове.

Освен двамата министър-председатели и вицепремиерът на Азебрайджан, на церемонията по първата копка в сряда присъстваха представители на българското и гръцкото правителство, на Европейската комисия, на проектната компания, както и заместник-посланикът на САЩ у нас.

Борисов повози Ципрас

Преди това премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас кацнаха с хеликоптери на стадиона в Кирково, където Борисов посрещна Ципрас и го качи на автомобила си, докато самият той седна зад волана. По този тертип – промотиране на важни решения и разискване на важни теми с различни пътници в колата му, преминават дните на българския премиер напоследък, но той твърди, че това нямало общо с предизборната кампания.


Във фейсбук профила на Борисов бяха пуснати и снимки как посреща колегата си Алексис Ципрас на стадиона в Кирково.

Докато возеше Ципрас към мястото на първата копка, Борисов беседва с гръцкия си колега за това как българи ходят на море в Гърция, а гърци посещават български планински курорти. В отговор на въпрос от Ципрас дали пътищата са достатъчно широки за тази цел, българският премиер призна, че не са, но през годините инвестициите не са спирали.

Двамата премиери приветстваха хората в Кирково, а Борисов разясни, че половината са християни, другите - мюсюлмани, но когато "никой не ги ръчка - живеят в мир и любов".

Гръцкият премиер реагира с усмивка на откровението на колегата си: "По изборите се избиваме, но после с кметовете работим заедно".

След като церемонията по първата копка приключи, Борисов отново качи Ципрас на автомобила си и го откара до хеликоптера му, докато двамата обсъждаха интерконектора.

Петкова: Предстоят окончателни договори с компаниите, резервирали капацитет

Газ през интерконектора трябва да започне да се пренася и търгува през втората половина на следващата година, коментира енергийният министър Теменужка Петкова пред БНР.

"Този проект трябва да бъде и финансово стабилен, тъй като той се реализира на територията на две държави, трябва да бъдат договорени и финансовите параметри, така че да бъде устойчив във времето. Оттук-нататък първото, което трябва да бъде направено, за да се пристъпи към подписване на окончателните договори с компаниите, които са резервирали капацитет, е, българският и гръцкият регулатор да одобрят тръжния кодекс. В момента сме отправили молба към двата регулатора за максимално скъсяване на тези срокове, така, че до края на месец юли ние да сме приключили с този процес по подписването на окончателните споразумения", каза министър Петкова.

Тръбата ще преминава в близост до граничния пункт Маказа-Нимфея и ще следва трасето на международния път.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?