След 10 години дизайнерът Теодор Лулчев отново на българска сцена

След 10 години дизайнерът Теодор Лулчев отново на българска сцена

"Пътуване (Itineration)" – под това название в петък в 19 часа в софийската "Галерия 1908" (ул. "Ангел Кънчев" 1) се открива изложбата, с която на българска сцена се завръща художникът-дизайнер Теодор Лулчев.

След 10-години в чужбина и работа в Копенхаген той представя пред българската публика някои от "откритията" на своето творческо странстване. Формално те могат да бъдат определени като бижута и авторът доказва, че владее стандарта в това изкуство, възприемано у нас по-скоро като занаят.

Работите му обаче преминават отвъд тънката граница между дизайна и изящното изкуство. Всяка от тях носи своята тема, история или идея, които разбиват стереотипните форми и въвеждат зрителя в една игра на въображението, в която и той се превръща в съавтор. Дизайнерът се забавлява и провокира околните да се забавляват заедно с него.

Творбите, включени в изложбата, са обединени от идеята за движението, за трансформацията от една форма в друга. И в крайна сметка за пътуването – не само като физическо придвижване, а и като мисловно странстване. Идея, превърната от автора в начин на живот.
Споделяне

Още от