След 10 години средната заплата у нас ще е една четвърт от европейската

Постепенно изравняване на средните доходи от труд в България с тези на ЕС и създаване на условия за ускорен ръст на доходите е стратегическата цел, която си поставя програмата на Министерството на труда и социалната политика за повишаването на доходите от труд. Тя бе представена от зам.-министър Христина Митрева на кръгла маса във вторник.

Като краткосрочен резултат от прилагането на програмата създателите ѝ предвиждат през следващите две години запазване на сегашния темп на нарастване на доходите, който е 15.3 годишно.

След 10 години разликата между средните официални доходи в България и в развитите страни от ЕС трябва да се намали до съотношение 1 към 4, при 1 към 11 в момента. Освен това за целия период трябва да се достигне средногодишен ръст на доходите от труд от 10.84 на сто.

"Заложената в дългосрочната програма промяна на съотношението на доходите в сравнение с развития ЕС до 1 към 4 е нереалистично, защото следващите две години икономиката ще върви надолу", коментира обаче Пламен Димитров от КНСБ.

Синдикалистите препоръчаха да се търсят ниши за нова печеливша политика в определени иновативни сектори, които да се стимулират, както независимо от кризата това прави например Германия.

Споделяне

Още от България