След 12 години Твърдишкият проход беше отворен

След 12 години Твърдишкият проход беше отворен

След 12 години Твърдишкият проход беше отново отворен за движение. Това е най-краткият път между Северна и Южна България. Проходът свързва градовете Елена и Твърдица и осигурява връзката с подбалканския път София – Бургас.

Близо 40-километровото трасе беше възстановено за половин година срещу 11.5 млн. лв. от държавния бюджет. Изпълнител бе “Пътни строежи – Велико Търново“.

Снимка от преди 12 години, на която се вижда, че пътят е затворен, показаха жители от Еленския Балкан на премиера Бойко Борисов.

Пътят е строен преди 50 години, но не е ремонтиран никога досега, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя допълни, че проектът се нарича рехабилитация, но рехабилитация е, когато има път и когато има какво да рехабилитираш.

"Когато започнахме този проект и дойдохме да дадем началото на ремонтните работи преди 6 месеца, тук нямаше път, така че бих казала направо откриваме нов път", заяви регионалният министър. Според нея вече няма да се налага хората да обикалят по 80 - 150 км за да стигнат от другата страна на Стара планина. Сега дори при зимни условия няма да има проблем при преминаването на отсечката, смята Павлова.

В последните седмици правителството е дало още половин милион лева допълнително, за да може да се направи връзки с други пътища и магистрала "Тракия".

Сега най-важното е да се привлекат туристи в този регион, който е прекрасен край и с огромен потенциал за развитие, посочи министърът. "Туризмът ще доведе и приходи във вашия регион, заетост и работни места, което е още по-важно за нас", каза тя.

Всеки ден показваме на хората какво прави нашето правителство и то в най-голямата криза, заяви на свой ред премиерът Бойко Борисов. Той пожела по пътя да няма катастрофи и жертви. Министър-председателят отчете, че тази година жертвите по пътищата са два пъти по-малко от миналата година.

"Може да съм по-притеснен за тези избори, но след 10 години всички вие ще кажете браво, че тогава в най-голямата криза се стегнахме и си направихме инфраструктура", заяви премиерът.

Освен него и министър Павлова, на откриването се струпаха куп официални лица и жители. Присъстваха още председателят на управителния съвет на агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров, депутати от ГЕРБ, областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев и кметовете на общините Велико Търново - Даниел Панов, на Елена - инж. Дилян Млъзев и на Твърдица - Атанас Атанасов.

Споделяне

Още от България