След 136 години Саграда Фамилия получава разрешение за строеж

След 136 години Саграда Фамилия получава разрешение за строеж

Повече от 130 години след началото на строежа на известната базилика Саграда Фамилия в Барселона изграждането ѝ ще бъде узаконено. Фондацията, която управлява катедралата, символ на Барселона, се е споразумяла с местната власт за издаването на документите.

За да бъде узаконен строежът, фондацията ще плати 41 млн. долара на общината, съобщи ББC Нюз. Глобата ще се изплаща разсрочено - за 10 години. Местната власт ще използва парите за подобряване на обществения транспорт и достъпа до Саграда Фамилия, както и за облагородяване на околния квартал.

Саграда Фамилия е проектирана от архитекта Антонио Гауди. Тя трябва да изобразява раждането, живота и смъртта на Исус Христос. Изграждането на Саграда Фамилия започва през 1882 г. и продължава и в момента.

Очаква се основната конструкция, която включва и най-високата кула на църквата, да бъде завършена през 2026 г. До 2030 - 2032 година трябва да са готови и декоративните елементи.

Саграда Фамилия се строи изцяло с приходи от дарения и от продажба на билети за посещението ѝ. Очаква се до завършването на конструкцията през 2026 г. в нея да бъдат инвестирани над 1 млрд. евро.

Саграда Фамилия, освен символ на Барселона, е обявена от Юнеско за обект на световното наследство. На година тя се посещава от над 4.5 млн. туристи, а други 20 млн. души я разглеждат само отвън.

Споделяне

Още от Свят