След 15 дни с яхта Грета Тунберг пристигна в Ню Йорк

Грета Тунберг при пристигането си в Ню Йорк

Яхтата, с която младата шведска природозащитничка Грета Тунберг, прекоси Атлантическия океан, пристигна снощи в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес. Шестнайсетгодишното момиче, станало инициатор на световно младежко движение за борба с климатичните изменения, и екипажът ѝ бяха топло приветствани от много журналисти и активисти, събрали се на крайбрежната улица на река Хъдсън.

Тунберг потегли на 14 август от британския град Плимут за САЩ, за да участва на 123 септември в световна среща за климата, организирана от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Момичето отказа да лети до Ню Йорк заради въглеродните емисии, които отделят самолетите.

През декември Грета, предложена за Нобелова награда за мир, ще участва и в среща за климатичните промени в чилийската столица Сантяго.

Грета Тунберг заяви на първата си пресконференция на американска земя, че съжалява, че президентът Доналд Тръмп отказва "да слуша науката" и заяви, че пожарите в Амазония "са ясен знак, че трябва да престанем да унищожаваме природата", съобщи Франс прес.

Посланието ми (за Тръмп) е да "слуша науката", но той явно не го прави, каза тийнейджърката и добави, че щом никой досега не е успял да го убеди, че въпросът с климатичните промени е спешен, едва ли тя би могла.

Тунберг каза, че плаването е минало учудващо добре, че нито веднъж не е имала морска болест, но подчерта, че тя не очаква всички да постъпват като нея. Не е нормално едно 16-годишно момиче да трябва да прекоси океана, за да защити позицията си. "Климатът и екологичната криза са глобална криза, най-голямата криза, пред която се е изправяло човечеството, и ако ние не съумеем да работим заедно и да си сътрудничим, да работим заедно въпреки различията си, ще се провалим", каза Тунберг, цитирана от Асошиейтед прес.

Тя каза, че сега първо ще си почине, а в петък ще се включи в младежка "стачка за климата" пред сградата на Обединените нации.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?