След 15 години 90% от българите ще са с наднормено тегло

След 15 години 90% от българите ще са с наднормено тегло

България се нарежда на пето място в Европа по затлъстяване в детска възраст, всяка пето дете има проблеми с килограмите, а експерти по медицина прогнозират, че до 2030 г. наднормено тегло ще имат 89 на сто от българите. Това съобщи председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доцент Светослав Ханджиев пред журналисти в Албена. Там в петък ще се открие международен симпозиум по хранене и затлъстяване с участието на учени от България, Франция, Израел, Гърция, Турция и др.

Българските деца седят най-много пред екрана на телевизора и компютъра - средно по 25.7 часа за седмица, съобщи Ханджиев резултатите от друго изследване в рамките на европейския проект EPHE.

Обездвижването, прекомерната употреба на сол, на сладки продукти, недостатъчната консумация на кисело и прясно мляко, на плодове и зеленчуци са сред причините за трупане на излишни килограми. Много е важно да се предприеме профилактика на затлъстяването още в ранна детска възраст, когато се формира броят на мастните клетки и се определят хранителните навици, поясни Светослав Ханджиев.

По думите му, ако се предприемат мерки в първите шест години от живота на детето, рискът от затлъстяване е 25 на сто, след 18-годишна възраст тази опасност нараства до 75 на сто.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?