След 15 години един работещ ще издържа двама пенсионери у нас

Към 2020 г. в България около 1,3 млн. работещи ще издържат 2.5 млн. пенсионери, сочат разчетите на Националния осигурителен институт (НОИ). Това каза в понеделник на форум за европейския социален модел вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов.

Причината за това е застаряването на населението и трудова миграция, обясни той.

Притеснени сме от самоволните опити за реформи в пенсионно-осигурителната система при неблагоприятните демографски условия, ниската заетост и заплати, коментира лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов.

Според него намаляването на осигурителната тежест с 6% през тази година ощетява осигурените за сметка на работодателите и застрашава стабилността на системата. В момента работодателите плащат 65%, а работниците – 35%.

Ново намаляване с 3% ще доведе до драстично падане на приходите в НОИ.

Същевременно заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Дикран Тебеян определи намаляването на осигурителната тежест като положително, тъй като това е довело до разкриването на 139 000 нови работни места и увеличение на заплатите.

Според данни на работодателите за момента НОИ не търпи загуби вследствие на по-ниската осигурителна тежест, въпреки че по първоначални данни се очакваше те да са в размер на 600 млн. лева. Според представителите на бизнеса това е така, защото много фирми са излезли от сивата икономика и са започнали да плащат осигуровки върху реалните заплати на работните си.

Социалният министър Емилия Масларова също призова да не се прибързва с ново намаляване на осигурителната тежест. Първо трябва да анализираме ефекта от тазгодишното намаление, обясни тя, като допълни, че според нея през следващата година съотношението на осигурителната тежест между работодатели и работници трябва да се запази.

Споделяне

Още от България