След 17 години чакане ремонтът на пътя Дъбова махала – Монтана за 15 млн. лв. тръгна

След 17 години чакане ремонтът на пътя  Дъбова махала – Монтана за 15 млн. лв. тръгна

След 17 години чакане рехабилитацията на още 30 км от третокласния път Дъбова махала – Монтана най-после тръгна. Инвестицията е над 15 млн. лв., а финансирането е от оперативна програма "Региони в растеж", съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Третокласният път е основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин, както и с пристанище Лом.

Участъкът е алтернативен маршрут на първокласния път Видин – Монтана, който е част от коридор №4 от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).

Третокласният път е в ужасно състояние и местните хора не случайно го наричат пътят през ада. Пътят беше съвсем разбит при изграждането на обхода на Монтана, завършен в края на 2015 г. От тогава управляващите обещаваха всяка година, че на пролет ще бъде ремонтиран.

Сега ремонтът трябва да приключи в рамките на 15 месеца, което означава, че през 2019 г. пътят би трябвало най-после да е в добро състояние.

Проектът предвижда подмяна на асфалтовата настилка на общо 30 км, разделени на четири участъка. Ще бъдат ремонтирани и 5 мостови съоръжения и 4 кръстовища, каза Николина Чапанова, директор на дирекция в АПИ.

Отсечките ще бъдат с нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи и знаци.

През 2014 г. от третокласния път са били ремонтирани 4.4 км с европейски средства, а през 2016 г. със средства от републиканския бюджет са били обновени още 10.5 км, каза Чапанова.

Изпълнител на обекта е регистрираното по Закона за задълженията и договорите дружество "Каро-Пътстрой" с участници "Каро Трейдинг" ООД и "Пътстрой 92". Стойността на договора с тях е за над 14.7 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор се осъществява "Рутекс" ООД, като договорът с тях е за 429 720 лв. с ДДС.

Проектант и изпълнител на авторския надзор е "Трансконсулт-22" ООД, а договорът им е за 11 800 лв. с ДДС.

 

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?