След 2 г. съдебни битки ударно довършват "Антична Сердика" с 12 млн. лв.

Музей, пешеходна зона и сцена за културни прояви сред разкопките

След две години съдебни битки ударно довършват реставрацията на комплекса "Антична Сердика" срещу 12 млн. лв.

Обектът се намира в "сърцето" на София пред ЦУМ и между Министерския съвет и Президентството. Той трябва да е готов най-късно до края на годината, за да не бъде загубено европейското финансиране.

Лично министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на културата Вежди Рашидов заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова провериха хода на строително-реставрационните дейности.

"Две години имаше найлон. Нищо не се работеше. Имаше кал и жабуняк. Това е центърът на София. Доволен съм, че сега нещо се работи", каза културният министър Вежди Рашидов.

"Антична Сердика" ще оживее отново чрез музей с експозиция на откритите при разкопките експонати, пешеходна зона и сцена на културни прояви, каза заместник-кметът по културата на Столична община Тодор Чобанов.

Съдебни битки за избора на изпълнител

На обекта не се работеше близо две години заради непрекъснати обжалвания на процедурата за избор на изпълнител. Бяха проведени две процедури от Министерството на културата, което е възложител на обекта. В последната процедура участваха пет консорциума.

Търгът беше спечелен от ДЗЗД "Антична Сердика", в което влизат варненското дружество "Пътища и мостове" ЕООД , "Реставрация" ЕАД, "Пътстрой -Варна" ЕООД и "Финанс груп 2013" ЕООД. Те дадоха цена от близо 10.5 млн. лв. без ДДС, което беше с 28 622 лв. по-малко от прогнозната стойност.

На една ръка разстояние археология на 2000 години

Територията на "Антична Сердика" обхваща част от централната зона на вътрешния античен град. Той е обявен за архитектурно-исторически резерват "Сердика – Средец" с постановление на правителството още през 1976 г.

Предвижда се разкриване на архитектурните и археологически нива, които ще бъдат консервирани, реставрирани и експонирани по подходящ начин. Целта на проекта е те да се обвържат със съвременните градски структури и да се превърнат в място за култура и събития.

Както казва главният архитект на София Петър Диков, "ще имаме археология на 2000 години на една ръка разстояние".

Сред руините ще има пешеходна зона. Възстановява се главната улица на древна Сердика и столичани и гостите ще имат възможността да се разхождат по оригиналната ѝ настилка от преди векове. Според историци по нея някога е крачел император Константин Велики при посещенията си в града.

Разкритите древни експонати пък ще бъдат приютени в музея "Антична Сердика" в близост до станцията на метрото. Там ще бъдат изложени и реставрираните стенописни пана. В музея ще има и мултимедийна инсталация, разказа зам.-кметът Тодор Чобанов.

За културните събития ще бъде изградена сцена под прозорците на Министерския съвет и президентството. На нея ще има концерти, театрални постановки, изложби.

Проблемите

Най-голямото предизвикателство за осъществяването на проекта ще бъде времето. Причината да се бърза е усвояването на европейските пари, които идват по оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.

Обектът по договор с изпълнителя трябва да бъде завършен в рамките на седем месеца. Ако срокът се спази, това означава, че трябва да е готов на 15 ноември. Според експерти обаче този срок е трудно постижим и ще бъде за сметка на качеството.

Другият проблем е промяната на проекта в крачка. "Въпреки че разкопките са реставрирани, идва експерт от културното министерство и казва вдигате още 30 см. На следващия ден идва отново и заявява, малко са 30 см, я сложете още 30 см, а това въобще го няма по проект", възмущава се работник на обекта.

Това поставя под риск дали и този обект в "сърцето" на София няма да се превърне в поредната бутафорна туристическа атракция, както се случи с крепостта "Кракра" в Перник или реставрираната ранно-византийската крепост в местността "Яйлата" край село Камен бряг в община Каварна. Тези обекти, както и други, предизвикаха обществена дискусия сред архитектурната гилдия и историците.

Все още няма яснота как ще изглежда и прозрачният купол, по който столичани ще могат да вървят. В момента заложеният проект се сменя с нов по австрийска технология, каквато не е правена до момента в България. Има обаче проблем с авторския надзор и вървят трудни преговори с автора на проекта за смяната му, разказаха от техническия екип пред Mediapool.

Най-вероятно по тази причина културният министър Рашидов не пожела да каже как ще изглежда стъкленият похлупак и от какъв материал ще бъде изпълнен, а само лаконично отбеляза: "важното е, че ще го има".

В търсене на двореца на император Константин Велики

Успоредно с проекта "Антична Сердика" Столична община работи и по проекта "Форумът на Сердика" – точно под прозорците на хотел "Балкан", познат доскоро като "Шератон".

Разкопките започнаха преди дни в търсене на двореца на император Константин Велики, който управлява източната Римска империя от 324 г. до смъртта си през 337 г. Константин Велики е признат официално за първия християнски римски император, заради спирането на преследването на християните в империята.

В продължение на два месеца експертите от Националния археолгически и исторически музей към БАН ще търсят останки от обществени сгради, от които някога се е управлявала антична Сердика. Археолози предполагат, че една от тези постройки може да е именно дворецът на римския владетел.

Площадът около църквата "Света Неделя" възниква в късна античност и сега имаме шанс да разкрием важни за историята на града факти, каза Тодор Чобанов.

В това каре се намират "булевтрионът" – градския съвет на антична Сердика, "балнеумът" – обществената баня, която по-късно става основа на ротондата "Св.Георги" и "преториумът" – дворецът на управителя на крепостта. Всички те били издигнати до централния градски площад – Форума.

Освен архитектурни находки експертите се надяват да открият и ценни надписи, които да дадат данни за старите времена.

В първия етап на проекта "Форумът на Сердика" ще бъдат изследвани 150 кв.м от паркинга пред хотел "Балкан". Археологическите проучвания са за 136 000 лв, осигурени от Столична община по програма "Култура".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество