Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

След 2 години буксуване агроведомството пусна прием за бърз интернет в селата

След 2023 г. ще се отпуснат средства и за дигитализация на фермите

1 коментар
След 2 години буксуване агроведомството пусна прием за бърз интернет в селата

След 2 години забавяне и буксуване заради чиновнически спорове най-сетне министерство на земеделието обяви прием за прокарване на широколентов интернет в селата. За целта се предлага усвояване на 82 млн. лв. от ЕС. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 1 юни 2021 г.

Помощ ще се предоставя само за покриване на достъп от следващо поколение на така наречените "бели зони", където понастоящем няма изградена мрежа. Те представляват 59 общински територии с техните населени места, в които ще бъдат и допустимите по подмярката инвестиции. С парите ще се изграждат нови, оптични, кабелни линии за разширение на вече изградена публична широколентова мрежа за пренос на данни и услуги за достъп до интернет.

Единствен кандидат за парите ще може да е Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) към Министерския съвет. Агенцията има функции по издаване, налагане и контрол на политики, правила и добри практики в областта на електронното управление.

Чиновнически неуредици забавиха старта

Именно неуредици между чиновниците на Министерство на земеделието и агенцията доведоха до 2 години протакане на старта, а накрая през 2020 г. Министерство на земеделието се отказа от 30 млн. евро за прокарване на интернет и пи пренасочи за субсидии заради коронавируса.

В детайли, за първи път още на 27 ноември 2018 г., когато министър на земеделието бе Румен Порожанов, земеделското министерство публикува за обществено обсъждане насоки за кандидатстване по мярката за интернет в селата на стойност 30 млн. евро. Едва на 4 юни 2019 г. обаче управляващият орган на ПРСР обяви прием по нея. Година по-късно стана ясно, че след фалстарт кандидатстването е преустановено.

Самата Десислава Танева обяви тогава: "Ние я отворихме (мярката за интернет - б.а.). Появи се проблемна тема с неуточнени детайли, тъй като по дефолт изпълнител е Държавната агенция за електронно управление. Три месеца се изчистват всички детайли. На практика сме в готовност да обявим тази мярка през февруари или март по график", каза тя.

Още тогава от Министерство на земеделието посочиха, че този прием е отложен. "Приемът по подмярка 7.3 е отложен за началото на 2021 г.", казаха от там.

Разгръщането на свръхвисокоскоростна широколентова инфраструктура ще допринесе за постигането на целите, свързани с преодоляването на цифровото разделение между селските и градските райони. Прилагането ѝ ще подобри работната среда, като създаде условия за местно развитие, обясняват сега още от Министерство на земеделието. Забатачването на старта на мярката обаче блокира дистанционното обучение на стотици деца в селата и пограничните райони на страната, които нямаха интернет и не можеха да се обучават.

След 2023 г. още европари за цифровизация на фермите

След 2023 г. трябва да стартира и нова мярка за цифровизация на земеделските стопанства, обявиха в петък от агроведомството. Тя ще се прилага в новия програмен период до 2027 г.

По нея ще се подпомагат дейности като прилагане на прецизно земеделие, роботизация на производствените процеси в стопанството и дигитален маркетинг.

Мярката ще се казва "Инвестиции в дигитализация на земеделски стопанства" и предвижда насърчаване използването на цифрови технологии в земеделския сектор, като например метеорологични станции, сензори, датчици и др., подпомагащи вземане на решения в стопанствата.

"Съгласно Стратегията за цифровизация на земеделието и селските райони в България, роботизацията и автоматизацията в земеделието ще доведе до нарастване производителността на стопанствата в сектор "Растениевъдство" и "Животновъдство" за постигане целите на Зелената сделка и Стратегията "Oт фермата до трапезата", се казва още в съобщението на .

Допустими за подпомагане ще са земеделски стопани и групи и организации на производители. Подпомагането се предоставя под формата на възстановяване на направени от бенефициента допустими разходи, които са до 50% от общия им размер. Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 15 000 евро, а максималният е до 100 000 евро.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. рептилиан
    #1

    Веднага да се обяви компл. Люлин за село. Най-после ще имаме интернет като в белите страни.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.