След 2 години и 25 млн. лв. София ще има Съвременен музеен център

След 2 години и 25 млн. лв. София ще има Съвременен музеен център
Правителството е осигурило 15 млн. лева от бюджета за изграждането на Съвременен музеен център в София, съобщи премиерът Бойко Борисов във вторник по време на символичната първа копка на проекта, добил известност като "българския Лувър". Други 2.5 млн. евро ще дойдат от европейските фондове по линия на Оперативна програма "Регионално развитие". Целият проект е оценен на 20-25 млн. лева.

Музейният комплекс ще се разполага в сградата на Галерията за чуждестранно изкуство и постройките около нея, които са собственост на културното министерство. Комплексът ще включва сегашната Галерия, която е част от сградата на Техническия университет при паметника на Васил Левски, както и двете съседни сгради.

Реконструкцията на комплекса ще започне от покрива, уточни министърът на културата Вежди Рашидов. Ремонтът може да бъде завършен в средата на 2012 г., каза Борисов.

В края на декември 2009 г. на свое заседание Министерският съвет реши в сградите в квартал 500 (бившият  ВМЕИ) да се изгради новият български музеен център. Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, фондохранилища и реставрационни ателиета. Вътрешният двор на кв. 500 ще бъде преустроен в скулптурен център.

Според концепцията на културното министерство за развитието на музейното дело у нас, освен "българския Лувър", в следващите 2-3 години София ще се сдобие с Музей на тоталитарното изкуство, Музей на историята на София и национален музеен комплекс на модерното изкуство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?