Правителството планира

След 2021 г. и мъжете, и жените ще се пенсионират на 65 години

След 2021 г. и мъжете, и жените ще се пенсионират на 65 години

И мъжете, и жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст след 2021 г. Мярката е част от актуализираната национална програма за реформи, написана от експерти на финансовото министерство.

 

В момента жените се пенсионират при навършени 60 години и 8 месеца и натрупан трудов стаж от 34 години и 8 месеца. За мъжете възрастта е 63 години и 8 месеца и 37 години и 8 месеца стаж.

 

Във финансовото министерство няма нова програма за пенсионната реформа. Обсъждат се само мерки във връзка с препоръките на Европейската комисия за вдигане на възрастта за пенсиониране, каза министърът на финансите Петър Чобанов във Велико Търново. По думите му как точно ще изглежда пенсионната реформа и как ще расте възрастта за пенсиониране ще стане ясно най-рано в средата на годината.

 

През последните години Европейската комисия редовно препоръчва да се увеличи и изравни възрастта за пенсиониране между мъжете и жените във всички държави членки. Това, което искат от нас, е да посочим конкретна година, в която мъжете и жените ще започнат да се пенсионират на еднаква възраст, каза министър Чобанов.

 

Според приетия от кабинета на ГЕРБ план от 2012 г., всяка година стажът и възрастта трябваше да нарастват с по четири месеца. Правителство на Пламен Орешарски обаче наложи едногодишен мораториум върху нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране.

 

Миналата година възрастта за пенсиониране беше замразена, с цел да си дадем време до средата на годината или до приемането на новия бюджет да можем да решим как точно ще изглежда пенсионната реформа, коментира финансовият министър.

 

Министърът на социалната политика Хасан Адемов предупреди, че няма алтернатива на повишаването на стажа и възрастта за пенсиониране, но това трябва да стане след внимателно претегляне на стъпките, широко обсъждане и обвързване на тези параметри с продължителността на живота.

 

Според стратегията, от следващата година стажът и възрастта отново започват да растат, така че след 2021 г. жените да се пенсионират на 63 години с 37 години стаж, а мъжете - на 65 години и 40 години стаж. Това означава, че след 2021 г. повече няма да има увеличаване на пенсионната възраст, за мъжете и от 1 януари 2022 г. жените ще ги "догонят".

 

Проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване, който урежда как ще става пенсионната реформа, трябва да бъде внесен в Министерския съвет до края на ноември 2014 г.

 

Според финансовия министър решението за възрастта за пенсиониране и изравняването на годините между мъжете и жените ще стане след широко публично обсъждане. В него ще участват синдикати, работодатели и хората, допълни Чобанов.

 

"Хоризонтът остава отворен. До 2021 г. имаме достатъчно време и не е фиксирана още годината, но това е европейско изискване. Разбира се, европейските изисквания са важни за нас, но са важни и хората. Ние ще се стремим така да отговорим на тези изисквания, да не създаваме този стрес, който го имаше създаден у хората с предходната пенсионна реформа, когато много бързо беше взето решение как точно да се решава пенсионната възраст", коментира Чобанов.

 

За сравнение в Австрия сега мъжете се пенсионират на 65 г., а жените на 60 г. В Германия и за двата пола възрастта е 65 години, а във Франция – 62 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?