След 7-годишно прекъсване Мадрид поднови разговорите с Каталуния

Каталунският регионален министър по външните въпроси Ернест Марагал

Испанското правителство възобнови разговорите с каталунското регионално сепаратистко правителство след седем години, предаде Франс прес.

Агенцията обаче отбелязва, че позициите на двете страни си остава диаметрално противоположни, въпреки този знак за разведряване.

Делегациите разговаряха близо четири часа в централата на каталунското регионално правителство в Барселона в рамките на двустранна комисия, която не се бе събирала от 2011 г.

Тя бе реактивирана с решение, взето на 10 юли на среща в Мадрид между новия испански министър-председател, социалиста Педро Санчес, и каталунския премиер Ким Тора.

"Имаше сериозни разногласия, но да можем да изразим нормално факта, че имаме големи разногласия, също е важно", подчерта след края на заседанието на комисията ръководителката на делегацията на испанското правителство, министърът на териториалната политика Меричел Батет.

"Имаме много различни разбирания за това какво е нормално", заяви обаче каталунският регионален министър по външните въпроси Ернест Марагал. Според него новият испански премиер не е представил какъвто и да било проект за уреждане на конфликта.

Предвидено бе заседанието на двустранната комисия да бъде посветено на финансирането и инвестирането в инфраструктура. Каталунската делегация обаче поискала да се говори най-вече за политика, отбелязва Франс прес.

Сепаратистите в Каталуния настояват да получат правото да организират референдум за самоопределение на североизточната испанска област и да бъдат освободени каталунските лидери, които са в ареста за неуспешния опит за отцепване на региона през октомври миналата година.

Испанското социалистическо правителство, подобно на предишния консервативен кабинет, обаче смята, че конституцията не разрешава такова допитване, и отказва да се намеси в работата на съдебната власт. То обаче се надява да постигне ново споразумение за отношенията с Каталуния, което да бъде подложено на референдум, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Европа