Когато се вдигне мораториумът върху пенсионната реформа

След 8 години пенсионната възраст у нас за мъже и жени ще се изравни и ще е 65 години

След 8 години пенсионната възраст у нас за мъже и жени ще се изравни и ще е 65 години

И мъжете, и жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст след 2021 г. Мярката е част от актуализираната национална програма за реформи, написана от експерти на финансовото министерство, съобщи пише в. "Преса" в понеделник. Документът предстои да бъде подложен на дискусия.

В момента жените се пенсионират на 60 години и 8 месеца с 34 години и 8 месеца стаж. За мъжете възрастта е 63 години и 8 месеца и 37 години и 8 месеца стаж.

Според приетия от предишния кабинет план от 2012 г., всяка година стажът и възрастта трябва да нарастват с по четири месеца.

Сегашното правителство наложи едногодишен мораториум върху нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране. Министърът на социалната политика Хасан Адемов предупреди, че няма алтернатива на повишаването на стажа и възрастта за пенсиониране, но това трябва да стане след внимателно претегляне на стъпките, широко обсъждане и обвързване на тези параметри с продължителността на живота.

Според стратегията от следващата година стажът и възрастта отново започват да нарастват, така че след 2021 г. жените да се пенсионират на 63 години с 37 години стаж, а мъжете - на 65 години и 40 години стаж.

Поставената от правителството на Пламен Орешарски нова цел означава, че повече затягане на условията за мъжете след 2021 г. няма да има, а от 1 януари 2022 г. жените ще ги "догонят".

Според стратегическия документ проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване, който урежда подробни как ще става пенсионната реформа, трябва да бъде внесен в Министерския съвет до края на ноември 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България