След 90 минути опити: В Бургас се наложи да разширят врата, за да вкарат фризер за ваксините

Сн. бТВ

Регионалната здравна инспекция (РЗИ ) в Бургас се сблъска с трудности при доставката на специалния фризер за ваксините срещу Covid-19. Оказа се, че той е в града от няколко дни, но не може да мине през вратата на помещението, в което трябва да бъде разположен и се наложи вратата да бъде разширявана, съобщи бТВ.

"Размерите са доста големи - 2 метра височина и метър и 20 дълбочина и ширина. Наложи се да се отремонтира вратата на помещението, за да може да бъде вкаран фризерът. Хладилното съоръжение ще може да побере 175 500 броя ваксини, тъй като част от ваксините се съхраняват при много ниски температури", каза д-р Величка Григорова, директор "Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Бургас.

Фризерът, в който ще се съхранява ваксината на "Pfizer", е с вместимост 850 литра. Той поддържа температура от минус 40 до минус 86 градуса.

По препоръка на производителя на ваксините те могат да се съхраняват до 6 месеца. Помещението, където ще бъде монтиран фризерът, е с видеонаблюдение, има и осигурена жива охрана. Като начало с ваксините ще бъдат осигурени областите Бургас, Сливен и Ямбол.

Кметът Димитър Николов каза, че в Бургас не се отчита спадане на нивото на заболеваемост. Голям проблем е липсата на лекари в болниците. Голяма част от медиците са или болни, или под карантина.

В големите хипермаркети в града започват проверки заради сигнали за струпване на много хора в обектите. Контролът ще бъде поет от служителите на полицията.

"Всички помещения, в които хладилниците за ваксините ще се поставят, ще бъдат пригодени. В Бургас правят ремонти на помещенията от петък, така че вече са готови да го приемат. Отделни малки хладилници ще бъдат разположени за мобилните екипи", обясни по-късно здравният министър Костадин Ангелов и добави, че хладилници за съхранение на ваксини ще има и в лекарските кабинети в училищата.

Споделяне

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?