След анулирани концерти руският парламент организира конкурс за рап песен

Рапърът Хъски

Руският парламент обяви конкурс за рап песен, предаде Асошиейтед прес. Новината дойде в момент, в който спектаклите на дузина рапъри бяха отменени след предупреждения от властите, че тяхната музика популяризира "погрешни ценности". Освен това най-малко трима музиканти в Русия бяха арестувани.

Като символичен жест на помирение Държавната Дума обяви, че ще проведе конкурс за най-добра рап песен, но темата на песента трябва да бъде за пътуване из Русия. Победителят, според депутата Михаил Дегтярев, ще спечели обиколка из руски градове.

"Искаме да предоставим платформа за открита дискусия и да подчертаем както предимствата, така и недостатъците на този или онзи град", допълни той. "Ако например има лош път близо до дадена туристическа атракция, трябва да има и видео за това", допълни той.

Рапът се превърна в един от най-популярните музикални жанрове сред руската младеж и мишена за руските власти, благодарение на открития начин, по който той обрисува всекидневната реалност и заради унищожителната критика към правителството.

Миналият месец рапърът Хъски, чиито видеоклипове бяха гледани 6 милиона пъти в ЮТюб, беше арестуван заради импровизиран пърформанс, след като шоуто му бе спряно в град Краснодар. Съдът постанови Хъски да остане 12 дни в затвора по обвинения в хулиганство, но той беше пуснат четири дни по-късно, няколко часа преди популярни хип-хоп изпълнителни да проведат концерт в негова подкрепа в Москва.

За да не си навлекат гнева на народа, висши руски представители в последните дни предприеха стъпки да се дистанцират от онези, които анулираха концертите на рапърите и постановиха арестите на музикантите. Държавната дума миналата седмица бе домакин на кръгла маса, на която присъстваха някои от най-популярните руски изпълнители.
Президентският омбутсман пък каза, че Владимир Путин е поръчал да се разследва защо концерти на музиканти са били анулирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?