След атентата "Шарли ебдо" постигна приходи от над 10 млн. евро

След атентата "Шарли ебдо" постигна приходи от над 10 млн. евро

Като се сметнат продажбите, абонаментите, даренията и държавната помощ, е възможно "Шарли ебдо" да постигне приходи от над 10 милиона евро след атентата от 7 януари – баснословно богатство за малкия сатиричен седмичник, който допреди няколко седмици се е чудел откъде да намери пари за заплати на служителите си, предаде Франс прес.

Това е значителна сума за относително малък вестник, а през декември той дори е имал проблеми да плаща на служителите си, коментира "Фигаро".

Тиражът на новия брой, публикуван на 14 януари, достигна 5 милиона екземпляра, цената на печатната версия – 3 евро. Ако целият тираж е бил изкупен, както се съобщи още в сряда, приходите на "Шарли едбо" само от това издание са 15 милиона евро, а печалбата – около 8 милиона.

Броят на абонатите на вестника се увеличи от 7 хиляди до 120 хиляди души, като много от тях мотивират решението си с поддръжка за вестника и солидарност с жертвите на ислямизма, съобщи по радио Ер Те Ел един от постоянните коментатори на вестника, лекарят Патрик Пелу. В деня преди атентата той е вечерял с единия от застреляните карикатуристи Шарб и двамата са се радвали, че абонатите им са се увеличили с 50 души, разкри Пелу.

Вестникът получава и неочаквани приходи от продажби, например авиокомпанията "Ер Франс" е купила 20 000 броя за пътниците си и е платила пълната им цена, въпреки че обикновено получава значителни намаления при такива покупки.

Освен това даренията за сатиричния седмичник се трупат – и от Франция, и от чужбина. Фондът "Преса и плурализъм", който позволява да се правят освободени от данъци дарения за медиите, обяви, че вече е получил 1,4 милион евро от над 21 000 частни лица.

Министърката на културата Фльор Пелрен пък обяви отпускането на спешна държавна помощ в размер 1 милион евро. Дори американските интернет гиганти се включиха. Фондът на "Гугъл" на дигитални иновации в пресата ще отпусне 250 000 евро, а сайтовете йБей и Амазон се ангажираха да дадат на "Шарли ебдо" евентуалните си комисиони от продажби на продукти с обозначение "Аз съм Шарли".

Редакцията на "Шарли едбо" съобщи, че част от новите печалби ще бъдат предадени на загиналите в терористичния акт срещу редакцията.

През ноември миналата година "Шарли ебдо" е продавал по 28 000 броя седмично и това не е стигало за покриване на заплатите на служителите му. Тогава вестникът беше отправил призив за набиране на дарения, за да може да оцелее, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?