След атентата в Манчестър преднината на консерваторите се стопи до 5 процента

Лидерът на лейбъристите обещава да оттегли Великобритания от "войната с тероризма"

След атентата в Манчестър преднината на консерваторите се стопи до 5 процента

Опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания е стопила преднината на управляващите консерватори на 5 процента две седмици преди парламентарните избори.

Това показват резултатите в първото социологическо проучване след самоубийствения атентат в Манчестър, отнел живота на 22-ма души, съобщи Ройтерс.

Според анкетата на Югов партията на Мей води с 43 процента, което е спад с 1 процент в сравнение с една седмица по-рано, докато лейбъристите са добавили 3 пункта и имат подкрепата на 38 процента от анкетираните.

Същевременно британският опозиционен лидер Джереми Корбин казва, че неговата Лейбъристка партия ще промени външната политика на Обединеното кралство и ще изостави "войната с тероризма", ако спечели парламентарните избори следващия месец, предаде Асошиейтед прес.

Корбин планира да заяви в петък в реч на предизборна проява, че военните интервенции след 2011 г. не само не успяха да спрат заплахата от терористични нападения, но и влошиха положението. Той ще цитира мнение на експерти по сигурността, че има връзка между тероризма в страната и участията ѝ във военни операции в чужбина. Корбин ще обещае да промени това.

Речта, откъси от която бяха разпространени от щаба на лейбъристкия лидер, се очаква да разпали остър дебат дали британското военно участие в Афганистан, Ирак и Либия е спомогнало за екстремисткото насилие.

Предизборната кампания във Великобритания, която бе спряна след атентата в Манчестър в понеделник, ще бъде възобновена в петък.

Споделяне

Още от Европа