След "битка с мафията“ Терез и Масуд отпътуваха за Холандия

Сн. БГНЕС

Близо половин година, след като като по чудо оцеляха Разградския зоопарк, спасени от неправителствени организации, и след множество институционални пречки и протести в тяхна защита лъвчетата Терез и Масуд поеха към спасителния център на международната организация „Четири лапи“ в Холандия, предаде бТВ в неделя.

По едно време бях загубила надежда, че този ден ще дойде, коментира пред телевизията Любомила Кривошиева от „Дивите животни“ – организацията, която първа им се притече на помощ.

Точно това искахме да се случи от самото начало, защото за тези животни е нужна специализирана грижа, която в България просто няма кой да осигури, каза Кривошиева.

Тя призна, че не е очаквала такава огромна подкрепа и посочи, че именно благодарение на нея се стига до днешния ден. „Не очаквах, че до такава степен институциите няма да искат да направят нещо по въпроса, така че животните да са добре и ще абдикират от задълженията си“, каза Кривошиева.

Животните, които в последните седмици живееха под карантина в Столичния зоопарк, бяха натоварени на специализирана линейка. По време на пътуването те ще бъдат под наблюдение на ветеринарен лекар от берлинския Институт за изследване на диви и зоопаркови животни и експерт от спасителния център. Очаква се Терез и Масуд да пристигнат в Холандия след два дни.

„Ще се спира на всеки 2 – 3 часа, за да се проверява какво е състоянието им, за да им се дава вода и храна, ако се наложи, а то ще се наложи“, обяснипред бТВ Явор Гечев от фондация „Четири лапи“.

В Холандия лъвчетата ще бъдат поети от специалисти по големи котки. Те ще престоят в спасителния център, докато станат самостоятелни, след което ще бъдат прехвърлени в убежището за големи котки в Южна Африка. Междувременно ще се работи по здравословните им проблеми.

"Беше ужасяваща битка. Просто защото мафията поиска тези две лъвчета за себе си, бяха положени страхотни усилия. Това се превърна в политически проблем, но заедно успяхме", заяви Любомира Кривошиева.

От Българската агенция по безопасност на храните издадоха в събота транспортните документиза лъвчетата – нещо което агенцията отказваше да направи в продължение на месеци.

Съдбата на лъвчетата предизвика няколко протеста, след като общинският съвет в Разград на два пъти взе решение да ги изпрати в зоопарка в Пазарджик, въпреки че там липсваха необходимите условия за отглеждането им. В крайна сметка бе решено да заминат за Холандия, но едва след повторна намеса на премиера Бойко Борисов.

Междувременно беше установено, че при Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи, което изисква спешна намеса – отначало с промяна на диетата и постоянно наблюдение, а при липса на подобрение и с операция.

От "Четири лапи" посочват, че здравословните проблеми при Масуд и Терез са причинени на първо място от факта, че те са поне второ поколение близкородствено развъждане – техните родители и родителите на техните родители са брат и сестра, което е предпоставка за предразположение към здравословни проблеми.

Допълнителен фактор е бил стресът и цялостната ситуация около раждането им, отхвърлянето от майката и отглеждането им от хора със заместители на майчиното мляко. Рискът този тип животни да не оживеят в първите дни и дори месеци след раждането е огромен. Така Терез и Масуд загубиха сестричката си. Дори и когато оцелеят обаче тези животни се нуждаят от специализирани грижи и постоянно наблюдение, защото рискът за здравето им остава огромен.

В спасителния център за големи котки "Фелида" в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е готов техният временен дом – вътрешно заграждение с отопление с размери от около 20 кв.м с лежанки, платформи и пясъчник. Там лъвчетата ще имат достъп и до външно заграждение от около 30 кв.м. След като пораснат, ще бъдат преместени в заграждение за възрастни животни, разполагащо с много по-голяма външна площ.

Освен това Терез и Масуд ще бъдат под наблюдението на експерти в Института "Лайбниц" в Берлин, с които Фондация "Четири лапи" си сътрудничи активно. Ще се правят консултации и с най-добрите експерти в Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от България