След Брекзита европейците са станали значително по-благосклонни към ЕС

След Брекзита европейците са станали значително по-благосклонни към ЕС

Европейците вече имат много по-добро мнение за ЕС, отколкото преди година, когато Великобритания нанесе тежък удар на Евросъюза, гласувайки да го напусне, сочи проучване, оповестено вчера и цитирано от Ройтерс.

Подкрепата за ЕС е нараснала с 18 процентни пункта както в Германия, така и във Франция, където за президент неотдавна бе избран центристът еврофил Еманюел Макрон, констатира базираният във Вашингтон изследователски център "Пю".

Дори британците сега се отнасят много по-благосклонно към Европейския съюз. 54 процента от тях имат позитивно мнение за него - ръст от 10 пункта за една година, а 40 процента го възприемат негативно. Ройтерс припомня, че на референдума през юни м.г. те гласуваха за Брекзит с 52 срещу 48 на сто.

В никоя от останалите девет страни, където е извършена анкетата, не е имало повече от 35 процента желаещи страната им да последва британския пример и да напусне съюза. Най-слаб ентусиазъм за ЕС е констатиран при италианците и гърците. Въпреки засилващите се търкания между техните националистически правителства и Брюксел, поляците и унгарците остават сред най-силните привърженици на ЕС.

"Европейският съюз драматично е подобрил имиджа си и публичното си одобрение на фона на неотдавнашния рязък спад", сочат социолозите от "Пю", като отбелязват, че изминалото десетилетие се характеризира с цикъл от значителни амплитуди.

Проучването е проведено в 10 от 28-те страни членки - шестте най големи в ЕС и четири от останалите 8 с най-голямо население. Не са изследвани обаче причините за тази смяна на настроенията.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?