След Брекзита се е удвоил броят на британците, кандидатстващи за ирландско гражданство

След Брекзита се е удвоил броят на британците, кандидатстващи за ирландско гражданство

Броят на британците, подали заявление за придобиване на ирландско гражданство, почти се е удвоил след референдума на 23 юни за Брекзит и този брой продължава да расте. Това обяви днес министерството на външните работи на Ирландия, съобщи Ройтерс.

Всяко лице, родено в Република Ирландия или Северна Ирландия (която е част от Обединеното кралство), има правото да получи ирландски паспорт. Общо са това право разполагат около шест милиона британски поданици, която могат да поддържат двойно гражданство.

Външнополитическото ведомство в Дъблин съобщи, че от началото на юли до днес 21 500 британци за подали заявления за ирландско гражданство, докато през същия период на миналата година те са били под 11 хиляди. След обявяване на изхода от вота на 23 юни в ирландските посолства са постъпили хиляди запитвания за процедурата по придобиване на гражданство, а в пощенските служби са се изчерпали формулярите за заявления.

В Северна Ирландия броят на заявките за получаване на паспорт от Република Ирландия се е увеличил с 68 на сто през същия тремесечен период спрямо предходната година.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?