След Brexit условията за прием и финансиране на български студенти на Острова се запазват

След Brexit условията за прием и финансиране на български студенти на Острова се запазват

Запазват се условията за прием и финансиране на български студенти в Обединеното Кралство независимо от резултатите от референдума за излизане на страната от Европейския съюз. Това съобщиха от консултантската компания “Интеграл“, която е координатор е на международния проект "Световно образование" за България, Румъния, Хърватия и Албания, като през проекта годишно пътуват над 80% от кандидатите да се обучават на Острова.

В последните часове консултантите са били засипани от многобройни запитвания от родители, студенти и медии след резултатите от референдума във Великобритания.

“Процесът на прием на нашите ученици в Обединеното кралство няма да се промени в следващите години, като всички студенти от България, приети в бакалавърска или магистърска степен за обучение на Острова, ще запазят статута си и начина на финансиране, които са получили или ще получат в близките поне две години“, заявяват от “Интеграл“.

“Референдумът на Острова не се отразява по никакъв начин на схемата на финансиране на образованието, тъй като Великобритания е член на Европейската икономическа зона (ЕЕА) - членство, което не е обвързано с членство в Европейския съюз. Британската компания за студентско кредитиране (Students Loan Company) и към момента отпуска студентски кредити на студенти, както от страни-членки и на ЕС, така и на ЕЕА“, посочват консултантите.

“Всички студенти, които вече са записани, и тези, които и тази година ще отпътуват за обучение на Острова, ще получат пълно кредитиране за целия срок от обучението, съгласно клаузи в подписаните договори за кредит, допълват от “Интеграл“..

“Очакванията на консултантите на Интеграл са, че независимо дали Великобритания ще напусне Европейския съюз, ще бъде подписано бъдещо споразумение за достъп до образование и финансиране, което ще регулира статута на студенти от ЕС във Великобритания по същия начин, както е регулиран статутът на студенти от страни-членки на ЕЕА в Обединеното кралство (например граждани на Швейцария, която дори не е член на ЕЕА, а на Европейската асоциация за свободна търговия ЕАСТ, също ползват успешно студентско кредитиране, което е при същите условия, както за студенти от страни-членки на ЕС)“, се казва още в съобщението.

Споделяне

Още от Общество