След четири десетилетия магистрала "Тракия" най-после е готова

След четири десетилетия магистрала "Тракия" най-после е готова

С пет месеца закъснение и след четири десетилетия на строителство магистрала "Тракия" от София до Бургас вече е напълно готова и автомобилите се движат по нея. Официалното рязане на лентата ще бъде в понеделник на 15 юли.

Трасето на магистралата е готово на 100%, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след като провери на място състоянието на последния участък от пътен възел Зимница до Карнобат.

Строително монтажните работи на обекта са завършени и е издаден акт 15.

На 9 юли ще бъде назначена Държавна приемателна комисия за издаване на т.нар. акт 16 за въвеждане на обекта в експлоатация.

Комисията ще работи и през почивните дни за да може на 15 юли, да бъде пуснато движението и по последния участък на магистралата, каза министър Терзиева.

По време на проверката по цялото трасе министър Терзиева и председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров се увериха, че всички видове работи, свързани с пътната конструкция, са приключени. Остават малко по обем допълващи дейности като завършване на заешка ограда и почистване. Те не са свързани с директното трасе и ще приключат най-късно през утрешния ден.

Последният участък от магистралата се изграждаше от българско обединение начело с "ПСТ Холдинг“, в който през април като мажоритарен собственик влезе офшорна фирма свързвана с банкера Цеко Минев. Останалата част от акциите остана на Васил Божков.

Строителството на магистрала „Тракия“ е започнало преди близо 40 години по времето на социализма. До промените през 1989 г. магистралата беше построена до Пловдив.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?