След дълги опашки и чакане с часове държавата готви денонощни ваксинационни пунктове

От понеделник и личните лекари се включват в имунизирането

След дълги опашки и чакане с часове държавата готви денонощни ваксинационни пунктове

За втори пореден ден дълги опашки от граждани, желаещи да се ваксинират, се вият пред болници в страната. На места чакащите се оплакаха от липса на организация и хаос. В болница "Пирогов" редящи се пред един пункт бяха преместени на друг, нямаше и достатъчно принтирани заявления за започване на процеса, показа bTV. На този фон здравният министър Костадин Ангелов обяви, че държавата обмисля разкриване на денонощни ваксинационни кабинети в областните градове и продължаване на "зелените коридори" за ваксиниране.

"Идеята е всеки гражданин, който иска да се ваксинира да получи ваксина, имаме достатъчно количество ваксини", каза министърът от входа на "Александровска болница" в столицата, където инспектира ваксинирането.

Първият денонощен кабинет за ваксинации в България заработи в двора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Решението е на ръководството на болницата.

Министърът се обърна и към колебаещите се българи.

"Българи, надеждата е във вашите ръце, решението е ваше. Моля повярвайте в науката, повярвайте на лекарите, както виждате на прага сме на нещо ново, но само с ваксината може да го победим", каза той.

Избор на ваксина обаче към момента не може да се прилага и масово се ваксинира с продуктът на AstraZeneca. Препаратите ще могат да се избират, когато започнат доставки на регулярни количества ваксини, договорени с ЕС от производителите им, уточни Ангелов.

Министърът припомни, че от 3 март ще бъде създадена "електронна регистратура" с информационно обслужване и гражданите ще могат онлайн да се записва за ваксиниране в 318 пунктове, разкрити в странатаа по-късно и да избират ваксини. 

Ангелов посочи, че ваксината на AstraZenea дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100% развитие на тежко заболяване.

На 8 февруари република Южна Африка замрази плановете си да започне имунизация срещу Covid-19 на медицинските работници на първа линия с ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет след като клинично проучване установи, че тя не е ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването, когато то е предизвиквано от местния вариант на вируса. В Германия и Чехия ваксината ще се ползва само за хора под 65 години.

От думите на министър Ангелов стана ясно, че се водят преговори с центровете за спешна медицинска помощ да се включат във ваксинацията и за създаване на мобилни екипи. Министърът уточни, че всички могат да се ваксинират независимо дали имат изрядни здравни осигуровки. От ваксинирането могат да се възползват и чуждестранните студенти в България.

Спорна организация

"Никаква организация няма. Никой нищо не казва. В петък в 8.15 ч. се записах, казаха, че ще ми се обадят, никой не ми се обади", разказа пред bTV, чакащ пред софийска болница.

Друга гражданка се оплака, че по принцип е с високо кръвно, но никой преди ваксинирането никой не ѝ е направил прегред.


Сн. БГНЕС

Кунчев: От понеделник се включват и личните лекари

"Истината е, че от този уикенд влязохме в масовата част на кампанията. От понеделник се включват и личните лекари". Това съобщи в Пловдив държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, предаде кореспондентът на БГНЕС.

"През март очакваме половин милион дози от всички ваксини. Очаква се одобрение на ваксината на "Янсен", което още повече ще облекчи процеса", каза Кунчев, който се срещна с областния кризисен щаб за борба с коронавируса в Пловдив.

От думите му стана ясно, че при над 110 000 направени имунизации до момента, в ИАЛ са постъпили 153 съобщения за нежелани реакции. "Голяма част са точно типични грипотподобни синтоми. Един единствен случай има на алергична реакция, която е овладяна в кабинета", уточни той. 

За реакциите Кунчев даде пример с хората, които имат деца и знаят, че след всяка ваксина, може детето да вдигне температура. Най-често срещаните грипоподобни симптоми са показател, че имунната система реагира, работи и създава антитела.

Само до 50 грама твърд алкохол 24 часа след ваксинацията

След ваксиниране с "АстраЗенека" през следващите 24 часа не трябва да се употребява повече от 50 грама тежък алкохол, уточни в студиото на "Тази Неделя" проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?