След дъждовете и силни ветрове във Великобритания, Лондон се готви за наводнение

След дъждовете и силни ветрове във Великобритания, Лондон се готви за наводнение

Силни ветрове със скорост до 160 км/ч духат над Западна Великобритания, създавайки нови проблеми на хората, и без това изтормозени от наводнения и проблеми с транспорта, предаде ДПА в сряда.

Местната Метеорологична служба обяви червен код за опасни атмосферни условия за Уелс и Северозападна Англия, предупреждавайки, че ветровете вероятно ще причинят щети по сградите и спирания на тока. Населението е посъветвано да не предприема пътувания.

В Западна Великобритания бяха въведени ограничения на скоростта на влаковете, а наводненията в Бъркшър, западно от Лондон, станаха причина броят на влаковете, пътуващи по важна железопътна линия, да бъде намален с повече от половина.

В Югозападна Англия идната седмица се очаква да паднат повече валежи, отколкото обикновено за месец.

Хиляди къщи са наводнени в графства Бъркшър и Съри, след като река Темза преля, и в графство Съмърсет, където някои райони са под вода от повече от месец.

Стотици хора бяха евакуирани, има и съобщения за кражби в празни имоти. Около 2000 военни са мобилизирани да изграждат диги от чували с пясък и да помагат за справяне с бедствието.

На съвещание на комисията за извънредни ситуации КОБРА изпълнителният директор на Агенцията за околната среда Пол Линстър заяви, че в някои части наводненията може да достигнат равнища, невиждани от 1947 г.

Премиерът Дейвид Камерън отмени обиколката си в Близкия изток, предвидена за другата седмица, за да ръководи лично операциите, отбелязва ДПА.

Британската столица е подготвена за преливане на река Темза, заяви късно снощи кметът Борис Джонсън. "Проблемът вече отдавна назрява и ние се подготвихме за него", каза той, уверявайки, че за защитата на града са били взети всички необходими мерки и Лондон е подготвен за наводнение възможно най-добре. Приготвени са 10 000 чувала с пясък за издигане на диги по бреговете, каза кметът.

В столицата засега положението е нормално и няма опасност от наводнение. Градските власти обаче се готвят за евентуална извънредна ситуация.

От началото на 2014 година над Великобритания паднаха най-силните валежи от 248 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа