След дъждовете протестът в София възвръща мощ и не се отказва

След двата дни на проливни дъждове в София, пооределият протест срещу властта започна да възвръща своята мощ и в 18-ия ден на недоволство от кабинета на Пламен Орешарски пред сградата на Министерския съвет отново се събраха около 5 хил. демонстранти.

 

В 18.30 часа пред правителството се събраха около хиляда души, но постепенно към тях се присъединяваха все повече хора с деца, велосипеди и кучета, докато отново се събере множество от около 5 хил. души. Те отново поискаха правителството да сдаде властта. С викове “Оставка“, “Мафия“ и “Червени боклуци“ под прозорците на Министерския съвет те освиркаха управляващите, блокираха движението на бул. “Дондуков“ и “Цар Освободител“.

 

В същото време на контрадемонстрация в подкрепа на правителството пред НДК се събраха около стотина души, които искат на кабинета да се даде шанс за изпълни програмата си. Поддръжниците на Пламен Орешарски започнаха проявата си с едноминутно мълчание, с което отдадоха почит към самозапалилия се Пламен Горанов от Варна.

 

Несъгласните с политиката на управляващите, които излязоха на протест срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и недоверието им в кабинета не можа да бъде възстановено с оттеглянето на Пеевски от поста, продължават да освиркват правителството и да бият тъпани, за да си ходи то. Надуват се и свирки, вувузели, а хората развяват българския трибагреник, а знамето на Европейския съюз все по-често се появява по улиците на столицата.

 

В понеделник демонстрантите започнаха да късат в кашон пред Министерския съвет вестници, издавани от медийната група на майката на Пеевски Ирена Кръстева. Продължават да се появяват атрактивни плакати като “Михаил Миков и Воен Сидеров къде сте тръгнали? Пътят е хлъзгав, освободете платното“, “Аз съм на дъжд, кафе, слънце, вятър и други ВЕИ, неизтощим! Вие, господа боклуци, му мислете”, “Не става само с крадене, трябва и акъл”, “Зависим си, Орешарски, вече и от гражданите”, “Искам бъдеще – възможно е без вас”, “Звънецът бие – часът ви свърши”, “Вдигайте си чуковете и сърповете”.

 

Има и надписи “Атака се прецака – само Болен от парите е доволен”, “Свобода или СССР”, “Парламент – досега тикви, сега мишоци”. Протестиращ отново носи кафез, в който е закачена снимката на Сергей Станишев.

 

Групичката младежи, които в предишните дни вечери на протеста ожениха партиите за мафията, после ги погребаха и търсиха връзка с кораба-майка, този път бяха със залепени уста и надписи, че “мълчанието обслужва партиите от 4-ти километър“.

 

Въпреки силните викове, пред Министерския съвет обстановката е спокойна, за реда се грижат полицаите, чието присъствие с жилетки “Антиконфликт“ стана неразделна част от протеста.

Както обикновено по-късно шествието да се насочи по обичайния вече маршрут - към парламента, "Орлов мост", после в посока НДК и към централите на ДПС, БСП и ГЕРБ. До късно вечерта децата изписваха "Оставка" по асфалта.


По информация на Полицията в шествието в понеделник вечер около 20 часа са се включили 5500 души.  

Демонстрацията на недоволството продължи до около 22.30 ч., а символичният ѝ край сложиха няколко младежи, които прожектираха на екран, закрепен на паметника "Цар Освободител" филма "Стената". 

Пловдивчани пък си намериха нова мишена на недоволството – лидера на БСП в града и крупен бизнесмен Георги Гергов, който по-рано през деня обяви протеста за платен и нарече присъстващите на шествията "беззъби, отявлени алкохолици и стари седесари". Около 200 души тръгнаха от сградата на общината по Главната улица в посока Панаира с обидни скандирания по адрес на Георги Гергов и призиви да бъде вкаран в затвора. Полицейското присъствие е засилено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?