След драма в ЦИК: Бойко Борисов пак няма да е депутат (обновена)

След драма в ЦИК: Бойко Борисов пак няма да е депутат (обновена)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да е депутат и в 46-ото Народно събрание. Той спечели мандати като водач на листата на партията си в София и Пловдив. Централната избирателна комисия (ЦИК) прие заявлението му за отказ от депутатско място след драматично заседание, продължило до късно през нощта в сряда, което първоначално приключи с отказ. Покрай напрежението в ЦИК същата съдба сполетя и новоизбраният кмет на Благоевград Илко Стоянов от "Има такъв народ", който няколко часа по-рано положи клетва като кмет.

В крайна сметка заявленията на Борисов, Стоянов и още двама кандидати бяха одобрени, но спорният казус около тази практика остава.

В началото на заседанието бе докладвано за поредица заявления на кандидати, които не желаят да влизат в парламента.

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов изрази несъгласие с тази практика, въведена според него през 2014 г., за да не бъде обявен за избран за евродепутат Делян Пеевски.

Нормалната процедура изисквала избран за депутат да поиска да бъде освободен от институцията, в която е избран, настоя Томов. Според него с подобни решения ЦИК насърчава подвеждане на избирателите.

Членът на ЦИК и бивш зам.-министър от ГЕРБ Красимир Ципов и секретарят на комисията Севинч Солакова (ДПС) защитиха мнение, че личната воля трябва да бъде зачитана. Солакова напомни, че такива откази гласуват и общинските избирателни комисии. Освен това оспори мнението на Томов, че тази практика е въведена през 2014 г. заради Пеевски.

"Моля ви за повече разум, за да не стигаме до такива абсурдни решения. ЦИК не може да вземе решение против волята на който и да било депутат", апелира председателката на ЦИК Камелия Нейкова и добави, че по същата логика ЦИК трява да казва от кой район да влязат депутати, избрани в два района.

"Насила ли ще накараме някого да положи клетва? Това е на инат. Не приемам решения взети на инат! Ако гласуваме различно според квотата, от която сме избрани, означава, че нямаме никаква експертиза. Поставяме в риск една цяла община - г-н Стоянов сега кмет ли е или е депутат. А в другия случай ще накараме някой да стане депутат по волята на ЦИК", каза председателката на ЦИК.

Тя изтъкна, че Стоянов е обявен за кмет и ако бъде обявен и за избран депутат, ще бъде в несъвместимост. "Ако той не беше подал това заявление, смятате ли, че това щеше да бъде отоворно поведение към всички избиратели, които са го избрали за кмет на община Благоевград? Личната воля на който и да било кандидат за народен представител аз смятам, че не може да бъде пренебрегната", настоя за пореден път Нейкова.

Мнозинството в ЦИК одобри заявлението на Стоянов, след което дойде ред да се гласува това на Борисов.

"В първия случай, в който г-н Борисов се отказа да поеме функциите на народен представител през 2005 г., ако не се лъжа, той все пак беше освободен от Народното събрание и тогава нямаше ЦИК, която да клекне по такъв начин и да вземе такова позорно решение, каквото предстои като че ли сега", отбеляза Цветозар Томов.

След гласуването се оказа, заявлението на Борисов да не е депутат не събира две трети мнозинство и следователно е отхвърлено.

"Току-що ЦИК очевидно прие едно политическо решение ... Постигнахме поредния абсурд в този състав", възмути се членът на комисията Йорданка Ганчева и поиска взетото вече решение за Илко Стоянов да се гласува наново, в резултат на което и заявлението на новия благоевградски кмет бе отхвърлено.

Последва почивка и подновяване на заседанието на ЦИК, когато вече се събра мнозинство, което одобри подадените заявления от Бойко Борисов и Илко Стоянов, с които те искат да не бъдат обявени за избрани за народни представители.

При гласуването на заявлението на Стоянов седем бяха "за" и един "против", а при прегласуването на заявлението на Борисов шест бяха "за" и двама "против". Одобрени бяха и исканията на Николай Колев, кандидат от листата на ДПС и на проф. Григор Горчев, който бе водач на листата на ГЕРБ - СДС в Плевен, да не бъдат обявявани за избрани за депутати.

В противен случай всички те трябваше да поискат от бъдещото Народно събрание да ги освободи, както постановява решение на КС.

Самият Борисов по-рано в сряда заяви, че не смятал да става депутат, защото имунитетът му би бил пречка за полицаите, а той не искал да им пречи, защото ги обичал като колеги.

Преди два дни самият Борисов заяви, че е извикан на разпит в МВР, като очакванията са той да бъде разпитан по т.нар. "канибалско дело".

Разпитът ще се проведе в четвъртък, 15 юли в Главна дирекция "Национална полиция" за снемане на сведения.

След напрегнато гласуване и прегласуване - градоначалникът Илко Стоянов остава и депутат, което е в несъвместимост с позицията му на кмет на Благоевград. Илко Стоянов стана първият кмет на ИТН.

Втори остана досегашният кмет на Благоевград Румен Томов, който се яви като независим кандидат, но с подкрепата на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?