След два месеца карантина Италия плахо опитва да се съживи

Италия облекчи от понеделник близо двумесечните карантинни мерки, но хората остават предпазливи и очакванията за масово излизане на улиците не се оправдаха, предават световните агенции.

Все пак има известно оживление, макар и плахо, след като е позволено на работа да се върнат към 5 милиона души. Последните данни сочат понижение на заразата. Според тестовете тя е спаднала до 3%. От общо 20 области в страната, кодът за опасност е зелен в 11, 10 от които в Южна и Централна Италия.

Движението на хората вече е свободно и в рамките на областта по местоживеене, а онези с адресна регистрация в друг регион, останали блокирани досега извън него, имат право да се приберат у дома си.

Mоже да се посещават близки и роднини. Разходките са свободни и за децата. Спортуващите могат да бягат и да карат колело на воля.


Парковете вече са достъпни за спорт, сн. ЕПА/БГНЕС

Разрешено е на професионалните спортисти от индивидуалните дисциплини да тренират, както и на колективните - поотделно за всеки състезател.  Предприятията трябва да работят при строги хигиенни условия. Областите се възползват от правото си да прилагат свои решения, изпреварващи указа относно отварянето на местата за обществено хранене.

Например, в Лигурия тези за сладолед работят, a в Калабрия - всички видове заведения с пространства на открито. Навсякъде трябва да се спазва социалната дистанция от 1 метър и да се ползват маски на затворени обществени места. Очакват се нови правителствени укази към нормализиране на положението от 18-и май.

Хора без роднинска връзка трябва да продължават да спазват дистанция, а повечето магазини остават затворени до 18 май.  Училищата, киносалоните и театрите остават затворени до второ нареждане.


Сн. ЕПА/БГНЕС

Една от най-видимите промени е отварянето на баровете, макар и само за вече поръчана храна за вкъщи. Това дава на обожаващите еспресото италианци възможност да се върнат към сутрешния си ритуал.

Правителството нареди облекчаването на ограниченията да става постепенно, като позволи на заводите да възобновят работа.

Премиерът Джузепе Конте заяви, че "втората фаза" от извънредното положение ще включва повече тестове, като 5 милиона комплекта за тестване ще се изпратят из цялата страна в следващите два месеца. Освен това от тази седмица ще се направят около 150 000 кръвни теста, за да се добие представа колко италианци вече са образували антитела срещу вируса на Covid-19.

С близо 29 000 смъртни случая от Covid-19 и 210 хиляди заразени Италия се нарежда на второ място в света след САЩ в печалната класация на пандемията.

Броят на заразените и починалите вече намалява, но по-бавно, отколкото се надяваше правителството, което накара премиера Конте да възприеме бавен подход към отмяната на извънредното положение, като облекченията постоянно ще се нагаждат към тенденциите в развитието на заразата.

Медии и политици в Италия предпочетоха да посрещнат днес първото смекчаване на противовирусните мерки в страната с призив за отговорно поведение, вместо с ликуване по повод възстановените свободи, предаде Франс прес.


Сн. ЕПА/БГНЕС

"Сега е време за отговорност ", гласи заглавие от "Кориере дела сера" в унисон с призива към отговорно поведение, отправен вчера от Джузепе Конте. Премиерът каза на своите сънародници, че рестартирането на страната е "в техни ръце". "Колкото по-добросъвестно спазваме указанията за безопасност, толкова по-скоро ще си върнем свободите", пише в свой пост във Фейсбук италианският премиер Джузепе Конте.

"На нас се пада да решим дали то ще е решително и окончателно", посочва той.

"Върне ли се вирусът, затваряме пак", пише в заглавие "Република" и обяснява, че и занапред ще се следят по-внимателно събиранията по улиците, на спирките и в транспорта, също и в парковете, които се отварят наново.

Споделяне

Още от Коронавирус