След двудневно издирване изгубеният в Пирин турист е открит невредим

След двудневно издирване изгубеният в Пирин турист е открит невредим

След продължило денонощие и половина издирване спасители откриха и втория изчезнал в Пирин турист. Мъжът е намерен в района на Сухото езеро в добро здравословно състояние.

Първоначално издирваните туристи бяха двама, но единият бе открит в сряда следобед в добро здравословно състояние. Той е отказал помощ и е заявил, че сам ще стигне до хижа Беговица. Посочил къде се намира неговият спътник, който продължава да се издирва.

В четвъртък планинските спасители се отправиха към мястото, където последно е имало връзка с изгубения. Точните координати не бяха известни и трябваше да се обходи голяма местност, обясни Кристиян Урумов от ПСС - Сандански.

Спасителната акция се провеждаше на труден алпийски район със стръмни скали, като в нея ще се включат и кучета.

Сигналът за двамата туристи е подаден след 22 ч. във вторник. Двамата мъже са тръгнали от хижа ”Яне Сандански” в посока "Спано поле". Според хората, които са ги упътили, това е станало около 20 ч. във вторник.

Два часа по-късно се обаждат за помощ, защото са се загубили в района Башлийца, след като объркали пътеката. Екип от спасители тръгва към тях, но трудно ги локализира.

Според местните туристите се губят два пъти в рамките на два дни.

”Един път са ги намерили на хижа "Яне Сандански”, тръгват пак за ”Спано поле” и вече се губят, това го знам от момчето, което е на заслона на ”Спано поле” горе”, разказа свидетел пред бТВ.

За последните няколко дни това е поредният случай на изгубили се хора в планината.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?