Истерията с евентуален атентат била заради съмнителен пакет в автобус

След дюнерите и футболът се оказа гарант за националната сигурност

Борисов се похвали с “чудесна политика” с арабския свят и няколко победи над “арабските посланици” на игрището

След дюнерите и футболът се оказа гарант за националната сигурност

След като преди една година министър-председателят Бойко Борисов обвърза дюнерджийниците с националната сигурност, в петък той успокои притеснените от евентуален атентат в София  за прекрасните отношения на страната с арабския свят, прокарвайки и тънка футболна нишка.

"България има прекрасна външна политика към арабския свят, като изключим това, че завчера бих арабските посланици на футбол. В прекрасни отношения сме", сподели премиерът.

Службите работят добре и има хиляди служители, на които това им е работата – “да бдят и да предприемат мерки”, обясни министър-председателят в петък по повод съобщенията в израелски медии, че може да се очакват терористични актове в София срещу израелски туристи от радикалната групировка Хизбула, с които ислямистите щели да отбележат годишнината от убийството на командира си Имад Мугния на 12-ти февруари 2008 година.

Само година по-рано по повод атентата на руското летище “Домодедово” Бойко Борисов успокои “народа”, че в България няма да има атентати.

“Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да бъде отчетено от хората, които вземат решенията за подобни актове. Те се вземат централизирано, като се взема под внимание поведението на отделните държави", заяви тогава министър-председателят.

Публикуваните в четвъртък и петък информации за евентуален атентат в София пък подразниха за пореден път премиера. "Бъдете уважителни към себе си. От вчера насам постоянно ни питате, едва ли не, кога ще има терористичен акт. Разберете, това е пагубно за туризма", обърна се той към медиите и ги попита защо трябва да се обръща внимание на нещо, което излиза в някакъв сайт, където всеки можел да плати и да излезе всякаква информация.

Междувременно в петък всички отговорни институции се включиха в общия хор за  успокояване на напрежението.

По-рано стана ясно, че съмнителен пакет в автобус, който трябвало да превозва израелски туристи от Турция за София, е причина Тел Авив да поиска да се повишат условията за сигурност около рейсовете, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотелите. Това съобщи директорът на отдела по сигурността в транспортното министерство на Израел Дани Шенар в петък пред Дарик радио.

"Преди два дни се свързах с моите колеги в София и Атина и ги помолих да повишат условията за сигурност около автобусите, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотелите или почивните станции. Ние осъзнаваме, че автобусите са слаба точка по отношение на сигурността. Има много добри условия за сигурност в самите летища, но извън тях вече не е така. Затова ги помолихме. Доколкото разбирам, местните служби сътрудничат с нас. Ние обаче не сме отправили нашето предупреждение към тях, защото имаме каквато и да било специфична информация; нито имаме източници, които да са ни посочили, че нещо ще се случи при вас“, коментира Шенар.

“Преди три дни имаше необичайна и съмнителна случка: беше проверен автобус, който е предназначен да превозва израелски туристи от Турция за София. В него беше намерен подозрителен пакет. Когато беше разпитан, шофьорът каза, че не знае какъв е този пакет и че сигурно някой го е поставил в автобуса през нощта. Това много ни озадачи и разтревожи. Доколкото сме осведомени, тече разследване в София по отношение на този пакет, но до момента не знаем то как се развива. Всъщност, това беше случката, която ни накара да вдигнем тревога и да ги помолим да ни помогнат за сигурността на израелски групи", каза още Шенар.

Службата за борба с тероризма на Израел няма конкретна информация за възможни терористични заплахи срещу израелски туристи в България, пише вестник ”Аарец”.

От службата подчертават, че първото предупреждение от ръководителя на службата за сигурност към Министерството на транспорта по отношение на повишените мерки за сигурност в европейските страни е отпреди три седмици. В четвъртък и българските служби съобщиха, че не разполагат с информация за подготвяни терористични атаки на българска територия.

В петък министърът на отбраната Аню Ангелов каза, че по информация на българската страна става дума за “ежегодна провокация на определена дата и Израел се опитва да поиска от държавите в Европа повишаване на сигурността“.

Темата за подготвян терористичен акт на територията на нашата страна не стои, каза от своя страна транспортният министър Ивайло Московски. На летище "София" се вземат рутинни мерки за сигурност, коментира той.

Сигнали в българските специални служби не са постъпвали по официален път, каза още министър Московски. Той посочи, че са проведени абсолютно всички рутинни срещи за координиране на стандартните мерки, които се взимат по всяко време на летище "София".

Московски каза, че не е в контакт с израелските служби за сигурност. "Не е потърсен такъв контакт от тяхна страна", уточни той.

Снощи първите пътници от Тел Авив кацнаха безпроблемно на летище София, но с час и половина закъснение, съобщи бТВ.

Причината - полетът се забавил още при излитането си от София, защото машината е била подложена на проверка по молба на израелските служби.

Пътниците от Тел Авив заявиха, че са чули за заплахата, но са свикнали и не ги е страх.

Споделяне

Още по темата

Още от България