След една оправдателна присъда тръгна второ дело срещу ляв депутат

Софийският градски съд (СГС) започна в сряда заседание по второто дело срещу депутата от БСП Иван Даков. Според прокуратурата  като кмет на Мизия Даков неправомерно се е разпоредил със 7200 лева, които били предназначени за читалището в града. В обвинителния акт пише, че Даков е трябвало да преведе на читалище "Просвета" през 2002 г. общо 2000 лева за ремонт, а другите 5200 лева били предназначени за танцовия състав към читалището.

Според обвинението Даков не е дал сумата от 2000 лева, а останалата част от 5200 лева била прихваната като стари задължения на читалището към общината.

На днешното съдебно заседание, което е първо по това дело, не се яви представител на градската прокуратура, а адвокатът на Даков поиска да бъдат събрани още документи от общината в Мизия и от читалище "Просвета".

Защитникът на Даков поиска да бъде призован и главният счетоводител на общината. Депутатът смята, че не е извършил нарушение, но е готов да внесе сумата от 7200 лева. По този начин, дори да не бъде оправдан, делото срещу него ще бъде прекратено, както предвижда законът.

Той обаче настоя делото да продължи, за да докаже своята невинност и предполага, че в резултат на това ще получи обратно внесената от него сума.

През август Иван Даков бе оправдан по обвинения за неправомерно издаване на  пълномощно през 2004 г. пак в качеството си на кмет на Мизия.

Споделяне

Още от България