Социалният министър потвърди:

След едногодишната "ваканция" пенсионната възраст ще продължи да се повишава

Хасан Адемов

Увеличаването на възрастта за пенсиониране няма алтернатива при тази тежка демографска картина, каза социалният министър Хасан Адемов по време на отчета пред медиите за дейността на ръководеното от него министерство за шестте месеца от начало на мандата на правителството.

По думите на министъра за увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране ще се търси "сериозен механизъм, който да бъде подкрепен от всички". Решението ще се вземе по време на "ваканционната" 2014 г., през която хората ще могат да се пенсионират при същите условия, както и т. г., а пенсионният стаж и възраст няма да се вдигат. Мярката засяга около 13 600 души.

При гласуването на промените в Кодекса за социално осигуряване преди няколко дни от БСП настояваха замразяването на условията за пенсиониране да стане безсрочно, но социалният министър се противопостави категорично, още повече че едногодишното замразяване бе вече записано в бюджета на държавното обществено осигуряване.

По отношение на демографския срив, който слага България на едно от първите места в света по стопяване на населението,Адемов отбеляза, че министерството предприема мерки, но "те не дават резултат". Според него, всички системи на социалното подпомагане трябва да бъдат съобразени с демографската политика.

Вноските за пенсионно осигуряване се планира да започнат да се вдигат поетапно от 2015 г. с 1-2 пункта, но само при условие, че има ръст на икономиката. Увеличението може да доведе до намаляване на разполагаемия доход на хората, както и да натовари допълнително бизнеса, което пък да повлияе зле на трудовия пазар. Адемов обаче подчерта, че бюджетът на държавното обществено осигуряване няма да се стабилизира без повишаване на осигурителните вноски.

Що се отнася до пазара на труда, целта, която министърът очерта за 2014 г., е броят на работещите да се увеличи със 75 на сто, а безработните да намалеят с 260 хил. души.

"Завареното положение" е овладяно, няма да има загуба на програмни средства

По думите на Адемов, в началото на мандата работата на министерството е била съсредоточена основно върху покриването на заварения дефицит и подпомагането на най-затруднените групи – майките с деца до 1 г., домакинствата, нуждаещи се от помощ за отопление, както и семействата на първокласници, за които еднократната помощ бе вдигната от 150 на 250 лв.

Разширила се е и политиката за равните възможности, по която се покриват разходи за лечение, неотложни нужди, обществени трапезарии, ваучери за храна и декодери и др.

Министърът припомни, че недостигът на социалното ведомство през лятото е бил 16 млн. лв. от разходи, направени през 2012 г. и платени с пари от бюджета за 2013 г., поради което се наложи актуализация на бюджета му с допълнителни 40 млн. лв. Той определи завареното положение като "ледников период", тъй като социалните плащания стояха "замразени" в продължение на четири години.

Адемов увери, че социалното министерство ще успее да усвои оставащите 500 млн. лв. по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", и уточни, че съдействие за това е оказало и просветното ведомство.

Благодарение на нашите действия България няма да загуби нито едно евро по тази програма, заяви министърът.

Повече пари догодина, но "порой" от социални придобивки не се задава

Адемов подчерта увеличението догодина на бюджета на министерството с 94 млн. лв., с което той става 1.061 млрд. лв., и особено повишаването на средствата за социално подпомагане с 355 млн. лв., но увери, че с това "Министерският съвет няма за цел да купува политическа подкрепа". Делът на средствата за социално подпомагане през 2014 г. е 13.8 на сто от брутния вътрешен продукт.

Въпреки увеличението на средствата за социална политика обаче Адемов не можа да обещае "порой от социални права и придобивки".

По думите на министъра "през последните години всяко правителство увеличава бюджета за социално подпомагане, но парите на данъкоплатците не се използват ефективно". Според него, идеята е социалните трансфери да се оптимизират и да се направят по-ефективни.

През 2014 г. на хората в трудоспособна възраст, които получават социални помощи, ще бъдат предложени мерки за ограмотяване и търсене на работа.

"Каквито и да са средствата, не можем да задоволим всички искания", каза Адемов. "Няма сектор, който да не очаква от Министерство на труда и социалната политика подкрепа. Очакванията са много завишени към нас", допълни той.

Според него е време да се мисли за мерки, които да носят и приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Споделяне

Още от България