След ембаргото върху западни храни, в Русия се появиха скариди "от Беларус"

Скаридите с произход Беларус

Скоро след наложените от Москва санкции за внос на зеленчуци и храни от западните държави, се появиха и първите схеми за заобикаляне на ембаргото. Така например в руски магазини се появиха скариди, за които е указано, че са от Беларус, въпреки че страната няма излаз на море.

Руският в. "Новая газета" съобщи, че именно на такива скариди са се натъкнали купувачи в Курск.


Украинският в. "Зелкало недели" пише, че руснаците са започнали да си правят майтап с вноса на стоки, за които е указана фалшива страна на произход.

Измамите се случват въпреки широко отразеното в медиите обещание на беларуския президент Александър Лукашенко към руския му колега Владимир Путин, че Беларус няма да позволи реекспорт през своя територия на храни, чийто внос руските власти забраниха.

Според медийни публикации, фирми от България, която е член на ЕС и като такава попада под ударите на въведените от Путин контрасанкции срещу Запада, разглеждат възможността да изнасят храни и зеленчуци в Русия чрез свои партньорски компании от Сърбия и Турция (и двете страни са извън ЕС). "Българският домат страна сръбски", пише в. "Стандарт", като цитира икономисти, според които износът на зеленчуци от България към Русия ще продължи, но тези зеленчуци ще се водят за сръбски.

 

Очакванията са, че хиляди компании в ЕС ще установят съвместна дейност с фирми в Сърбия и Турция, така че санкциите да не бъдат заобиколени, без да има пряко нарушение.

 

Агенция Ройтерс пише в коментар по темата, че Knightsbridge е сред множеството европейски компании, които проучват пътища, чрез които да заобиколят руското ембарго за внос на плодове, зеленчуци, месо, риба и млечни продукти от ЕС и Норвегия, САЩ, Канада и Австралия.


Забраната, наложена в отговор на санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна, не позволява на богатите руснаци да купуват деликатеси като норвежка пушена сьомга, испанска шунка, френски сирена и италиански деликатеси. Мнозина обаче вярват, че подобно на номенклатурата в съветските времена новият елит ще намери начини да заобикаля митническия контрол. Не на последно място за тази цел може да послужи изключението от ембаргото, правено за вноса на стоки за лична употреба, което оставя сенчеста зона за внос на малки товари с висока стойност.


Някои компании очакват по-голям трафик към страните, които запазват търговските си връзки с Москва като Турция и съседните Беларус и Казахстан, които са в Митническия съюз заедно с Русия.


"Разбира се, ще има черен пазар", коментира Люк Девлин, британски директор на компанията за транспортни и куриерски услуги PDQ Specialist Couriers, която доставя стоки от първа необходимост в Европа.

През последните седмици се наблюдава засилен интерес към европейски стоки от Беларус, който някога бе част от Съветския съюз, както и от други източни държави, казва Девлин и допълва, че логистичните фирми обмислят начини да отговорят на новото търсене.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?