След "Евровизия" и заболяване отложи делото срещу шефа на БНТ

Константин Каменаров е постъпил в правителствена болница преди ден

След "Евровизия" и заболяване отложи делото срещу шефа на БНТ

Софийският градски съд (СГС) за втори пореден път не успя да даде ход на делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров за шофиране след употреба на алкохол.

За разлика от предишното заседание през май, когато той се оказа ангажиран с финала на музикалния конкурс "Евровизия" в Португалия, в сряда стана ясно, че този път подсъдимият е възпрепятстван да се яви в залата заради заболяване.

Във вторник следобяд Каменаров е подал молба в деловодството на СГС за отлагане на делото му, тъй като е приет в кардиологичната клиника на правителствената болница "Лозенец", докладва съдия Атанас Атанасов.

В молбата на Каменаров изрично се посочва, че той иска да присъства лично на разглеждането на казуса, тъй като ще настоява за събиране на допълнителни доказателства по случая. Диагнозата му обаче не е уточнена, като се споменава единствено, че става въпрос за "тежки здравословни проблеми".

По тази причина съдия Атанасов реши да изиска от болница "Лозенец" всички документи, удостоверяващи направените на Каменаров изследвания, предприетото лечение, окончателната му диагноза и историята на заболяването му.

Така, делото срещу шефа на БНТ бе отложено за разглеждане чак за 5 октомври, тъй като това е следващата свободна дата на въззивния състав на СГС, председателстван от Атанас Атанасов. Основната причина за това е предстоящата през август традиционна съдебна ваканция.

Константин Каменаров е изправен пред съда за шофиране с 1.6 промила алкохол в кръвта. Миналата година Софийският районен съд (СРС) го осъди условно на 1 година и 3 месеца. Той е заловен да управлява колата си след употреба на алкохол на 23 юни 2016 г. Защитната му теза е, че положителният му алкохолен тест се дължал на разтвор от билка "златен корен", който той консумирал с чист етилов алкохол, за да стимулира метаболизма му.

Ако вината му бъде потвърдена и от втората инстанция, той ще изпадне в несъвместимост с изискванията за управленската му длъжност в БНТ, разписани в Закона за радиото и телевизията.

Причината е, че в него е предвидена забрана в ръководствата на двете обществени медии да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер. Дали присъдата на Каменаров в случая ще бъде условна или ефективна, няма никакво значение, тъй като забраната визира и двете хипотези.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?