След евровота ГЕРБ решава окончателно как ще играе за НС

След евровота ГЕРБ решава окончателно как ще играе за НС

Според постигнатите на изборите за европейски парламент на 7 юни резултати от различните политически сили ГЕРБ ще реши окончателно дали ще играе соло на вота за Народното събрание. Това стана ясно от думите на лидера на партията Бойко Борисов пред БНР в неделя.

“Имаме взето решение комисия за самостоятелно явяване на изборите, но нека хората да знаят, че на 7 юни ние имаме първия тур на изборите общо в България, нека ги наречем първото полувреме на един голям мач. Това какви резултати ще бъдат дадени от различните политически партии, ще ни даде в следващите 5 дни за възможност за дискусии по тази тема и ако това е в интерес на гражданите, мисля, че ще намерим разумно решение“, заяви Борисов.Той все пак потвърди становището си, че всяка партия трябва да се явява самостоятелно на изборите и да защитава и платформата си, и програмата си, и интересите на хората, които гласуват за тях. “В противен случай се размива цялата отговорност и се получава една коалиция срещу друга коалиция“, каза лидерът на ГЕРБ и столичен кмет.

Пред това лидерът на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски предложи дясно представените партии да проведат предварителни избори за подбор на мажоритарна листа, “за да няма съмнения по отношение на принадлежността на хората, които ще бъдат избрани“

“Не говоря за разпределение, да седнем и да се разберем - на теб 2 мандата, на теб 3 мандата, а за това десните да си определим една дата през май месец, на която да проведем предварителни избори и да излъчим общи 31 кандидати за мажоритарния вот“, каза “Софиянски. Според него в такъв вид вот може да се включат и НДСВ.

"Има самочувствието Костов, явява се, печели ли ги, води листата, всички заставаме зад него. Има самочувствието Симеон, явява се, води ги, заставаме зад него“, заяви ССД-лидерът, но призна, че ДСБ и СДС, обединени като т.нар. синя коалиция, не приемат предлаганата от него формула за консолидация на дясното пространство.

Според Бойко Борисов обаче такива предварителни избори са съмнителни и посочи, че проведените такива от СДС не постигнаха търсения резултат.

“Точно обратното, партията им започна да се цепи, да напускат хора, създадоха се междуличностни конфликти, които аз не желая да се случат“, каза Борисов. Според него по-честно било да се изчака хората да гласуват на 7 юни и да се види по региони как хората оценяват различните политически партии. Защото, по думите му, трябва да се види, ако в един град едните имат 1000 души, а другите - 10 хиляди души, дали няма да се получи отлив след това от тези 10 хиляди души, ако се издигнат кандидати, които са свързани с негативи, със старо управление или с каквото и да било.

Споделяне

Още по темата

Още от България