След фермерските протести монтирането на нивомери за резервоари се отлага за ноември

Снимка: БГНЕС (архив)

След масови протести на зърнопроизводителите срещу изискването собствениците на резервоари за съхранение на горива да монтират върху тях фискални устройства за отчитане зареждането на селскостопански машини, срокът за слагането на нивомерите се отлага с два месеца за 31 октомври. Това предвижда проект на наредба, публикуван в понеделник на интернет страницата на Министерството на финансите за публично обсъждане.

Според сега действащите текстове срокът за монтирането на нивомерите на резевроари с вместимост над 1000 литра изтича в края на август. Срещу мярката обаче масово протестираха земеделците и дори изкараха преди две седмици трактори и комбайни по бензиностанциите, за да демонстрират какъв хаос ще предизвикат, ако стриктно изпълнят наредбата.

Новината за отлагането на срока идва и на фона на искана от зърнопроизводителите среща с премиера, от когото търсят помощ за решаване на проблема им със задължението за монтиране на нивомерите. Според тях това изискване ще доведе до големи разходи за селскостопанските производители, което обаче се отрича от финансовото министерство.

Целта на поставянето на фискалните устройства нивомери е ограничаване на контрабандата на гориво. Според земеделците обаче това няма да помогне за спиране на нелегалните продажби на горива, но ще ги натовари с излишни разходи в момент, когато имат нужда от инвестиции в техника. Затова и фермерите се надяват на среща с Бойко Борисов до края на седмицата. те ще искат от него също така увеличение на бюджета на мярката за инвестиции в стопанствата, тъй като в момента възможностите за еврофинансиране по нея са малки.

Отлагането на монтирането на нивомерите е мотивирано от финансовото ведомство с необходимостта от допълнително технологично време, за да се инсталират системите, връзващи нивомерните системи на резервоарите с информационния масив на данъчните.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?