След гърмежите от миналата седмица МВР извади статистиката

Дни след гърмежите срещу бизнесмена Манол Велев и сърбите, свързани със Земунския клан, МВР очаквано демонстрира активност и за два дни (от 12 часа на 13 юли до 24 часа на 15 юли) арестува 454-ма души. Цифрата бе обнародвана от ведомствения пресцентър в понеделник, а от съобщението става ясно, че извършителите на двете покушения не са сред арестуваните. 

Акцията на Национална служба "Полиция" е проведена с цел “установяване, респектиране и неутрализиране на активния криминален контингент”, информира МВР.

Основните цели са били задържането на осъдени с влязла в сила присъда “лишаване от свобода”, на отклонили се от изтърпяване на наказания в местата за лишаване от свобода и на обявени за издирване по досъдебни производства.

Операцията е предвиждала и проверка на сигнали за незаконно притежаване и съхраняване на оръжия, боеприпаси и взривни вещества, както и на всички граждани от рискови държави с временно или продължително пребиваване в България - съгласно списък на Министерския съвет.

По време на операцията са извършени и проверки на питейни и увеселителни заведения с нощен режим на работа, осъществен и допълнителен контрол по безопасност на движението, отчитат още от силовото министерство.

Как работи полицията?

От задържаните 454 лица 14 са с влязла в сила присъда “лишаване от свобода”, 63-ма са обявени за издирване по досъдебни производства, 22-ма са непълнолетни и малолетни, настанени в специализирани детски заведения, четирима са се отклонили от изтърпяване на присъда в местата за лишаване от свобода, пише в съобщението.

След съгласуване с прокуратурата са били задържани 22-ма от криминалния контингент, срещу които има образувани висящи дела, но не са се явили при призоваване от органите на съдебната власт и полицията и има основателни предположения, че продължават своята престъпна дейност.

367 са били задържани с полицейско разпореждане за 24 часа. Най-многобройни са задържаните на територията на Столична дирекция на полицията – 115 души, ОДП-Варна – 43 и ОДП Бургас – 31 души.

По време на операцията са установени и проверени 31 незаконно пребиваващи чужди граждани. От рискови държави са установени и проверени 211 граждани.

В заведенията с нощен режим на работа след 22 часа са установени 206 малолетни и непълнолетни без придружител.

За периода на операцията са констатирани над 5124 нарушения на Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му. Съставени са повече от 4 393 акта, в това число 240 за употреба на алкохол и 244 за неправоспособни водачи, съобщава МВР.

Един от характерните случаи е на 13 юли - за срок от 24 часа с последвало удължаване на мярката за задържане за 72 часа в РПУ Сливен е арестуван П.С./44 г./ от Сливен. Той е задържан в изпълнение на Европейска заповед за арест от 30 май на Интерпол, Белгия, завършва полицейската хроника.

Споделяне

Още от България