След година се разбра, че нямало картел за цените на горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи, че не е имало картел за цените на горивата през първата половина на 2008 г. Проверката започна през юни 2008 г. след поредица публикации в медиите, че "Лукойл България", както и останалите членове на Асоциацията на петролните и газовите компании са се споразумели за драстичното поскъпване на дизела.

Според КЗК сходните цени на горивата на дребно на основните играчи на пазара – "Лукойл България", "Петрол", "ОМВ" и "Шел" не са достатъчно доказателство за картелно споразумение. Не са открити писмени или други косвени доказателства за осъществени срещи, договорки и споразумения за поддържане на еднакви цени. Освен това рязкото покачване на цените на дизела и бензина през изследвания период е в паралел с ръста на цените на суровия петрол през 2008 г.

Комисията не е открила доказателства за злоупотреба с господстващо положение от страна на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

Според показателите маржът на печалба на компанията за периода 2005 г. – м. май 2008 г. не е необосновано висок по смисъла на чл.18 от Закона за защита на конкуренцията.

"Лукойл" е определял цените си на базата на международни котировки и в съответствие с цените на суровини, транспорт, оперативни разходи и планирана печалба.

Споделяне

Още от Бизнес