След година става ясно ще я бъде ли Втора Атомна

БСП и ДПС с критики към процедурата за търсене на инвеститор, Петкова изнесе нови подробности за условията в нея

След година става ясно ще я бъде ли Втора Атомна

Енергийният министър Теменужка Петкова очаква в рамките на една година да приключи процедурата за търсене на стратегически или миноритарни акционери в проекта за строеж на АЕЦ "Белене“. Пред парламента в петък тя заяви, че националният интерес в проекта ще е защитен с блокираща квота, която може да е акционерно участие от 34 на сто, но може и да е определена в устава на бъдещата компания и да важи и при 10 на сто държавен дял. Тя също така коментира, че няма опасност евентуално подновеният строеж да предизвика фалита на работещата в момента ядрена централа в  Козлодуй.

Изслушването на Петкова е ден след като пред ресорната комисия в Народното събрание тя представи основните параметри на процедурата, в която на девет етапа ще се търси кой да дострои спряното през 2012 г. изграждане на ядрената мощност. Процедурата обаче срещна критиките на БСП и ДПС по време на дискусията в  пленарна зала.

Тя обясни, че процедурата за стратегически инвеститор за реализацията на АЕЦ "Белене" е разработена така, както парламентът е възложил.

80% от парите за мощността – назаем

Петкова повтори визията на ведомството си за реализация на проекта и че е обсъждан финансов модел за финансиране с 20 на сто собствени средства, а останалите – кредитиране. Тя посочи, че пред кандидатите да довършат проекта ще се постави условие за блокиращата квота на държавата и отново изтъкна, че ще бъде изключена възможността да се правят промени по техническия дизайн на АЕЦ "Белене“.

Сред условията на процедурата било включено проектната компания за построяването на ядрената централа да се ангажира с доставката на свежо ядрено гориво. Според споразумението с руския проектант, доставчик и изпълнител на проекта "Атомстройекспрот" в цената на изграждането влиза първото зареждане с руско свежо ядрено гориво при въвеждането в експлоатация, а след това операторът на мощността ще трябва да обявява търгове за горивото, което може да е не само руско.

След като преди ден Петкова каза, че предимство ще се дава на оферти на инвеститори, предлагащи да построят новата атомна мощност за осем години срещу 9 млрд. евро и след това да възложат управлението ѝ на АЕЦ "Козлодуй", сега тя допълни, че условие в конкурса ще е бъдещият оператор на АЕЦ "Белене" да има опит в експлоатацията на реактор ВВЕР-1000. Като се изключи действащата държавна ядрена централа, на това условие отговарят Китайската национална ядрена корпорация, която работи по такива проекти с руската "Росатом" и самата "Росатом", която притежава "Атомстройекспорт", но засега не е казвала дали има интерес към проекта не само като строител, но и като акционер.

Без яснота за ефекта върху пазара на труда

В процедурата е заложен критерий за участие на български компании във всеки един от етапите, като по този начин ще бъде защитен българският бизнес, ще се даде възможност за икономическо оживление, особено за област Плевен, коментира Петкова пред депутатите. Тя обаче не се ангажира с отговор на въпроса колко работни места може да създаде в региона подновяването на ядрения строеж.

Министърът повтори, че към проекта досега официален писмен интерес са обявили от Китайската национална ядрена корпорация от Корейската Хидро Атомна корпорация и от френската "Арева“, макар през лятото българският представител на компанията Станислав Георгиев да обясни, че интересът на "Арева“ към АЕЦ "Белене“ е свързан само като участник в строителството и партньор на изпълнителя на проекта – руската "Атомстройекспорт“.

Предстои да разберем доколко реален е този интерес, тъй като с обявяването на процедурата, вече ще има официални срокове в рамките, на които те ще могат да го заявят. Така че това ще бъде наистина гаранцията за интереса. До този момент официален писмен интерес има от тези корпорации, заяви Теменужка Петкова.

Тя посочи, че интересът на кредитните институции към финансирането на проекта ще се обсъди в хода на преговорите с потенциалните стратегически инвеститори, които трябва да предоставят рамката на финансовия модел. Ангажиментът на Министерството на енергетиката, на БЕХ (собственикът на сегашния инвеститор в ядрения строеж - НЕК), трябва да спре до там да видим има ли интерес от инвеститори и оттук нататък самата компания да развива този проект, а регулаторните органи ще следят процеса чрез НЕК, обясни Петкова.

Нямало риск за националните интереси и АЕЦ "Козлодуй"

С реализацията на АЕЦ "Белене" не съществува риск за националните ни интереси и инвеститорът да продава електроенергия на дъмпингови цени, каза министърът в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на Обединени патриоти“ Валери Симеонов по какъв начин са защитени националните интереси и дали има опасност инвеститорът да продава електроенергия на дъмпингови цени и да предизвика фалита на АЕЦ "Козлодуй".

На първо място, не вярвам да има такъв инвеститор, който да вложи своя ресурс, да вземе кредити и да си позволи да предлага продукцията, която произвежда на дъмпингови цени, посочи Петкова.

От друга страна трябва да е ясно, че този проект се реализира в държава-членка и всеки един потенциален инвеститор трябва да се съобразява изцяло с правилата на ЕС в областта на конкуренцията, каза тя. По думите ѝ изискване е една атомна електроцентрала да бъде финансово стабилна. Що се отнася до гаранциите какви инвеститори ще бъдат избрани, неслучайно споменах, че българската държава ще участва с блокираща квота, заяви Петкова и посочи, че страната ни ще може да влияе на важните решения.

Скептицизъм в БСП за успеха на процедурата

"Правим поредното изслушване в българския парламент, за да констатираме, че сме до никъде с проекта АЕЦ "Белене“, коментира при изслушването депутатът от БСП Жельо Бойчев.

"За две години, с темповете, с които се развива този проект, не става ясно как сме стигнали до сумата от 10 млрд. лв., как ще каним търговците да купуват електроенергия, без да можем да кажем колко ще струва тя. Доскоро считах, че министър Петкова е един от радетелите за реализирането на проекта АЕЦ "Белене“, но всички стъпки, които са извършени до момента, ме карат да бъда все по-скептичен“, каза още Бойчев.

"АЕЦ "Белене“ се строи повече от 30 години, но това, което се случва от 2012 г., не може да ни даде увереност, че този проект ще се реализира, посочи съпартиецът му Васил Антонов. Според него попадаме в голям лабиринт от изисквания, поставяйки се на мястото на инвеститорите, които очакваме да дойдат. "От едната страна имаме проект номер 1 за държавата и най-голяма инвестиция досега, а от другата страна – зле формулирани ангажименти на държавата", каза още той

"С темповете, с които управляващите работят, силно се съмнявам, че ще доживеем времето, когато ще имаме ядрена централа "Белене“, коментира и Таско Ерменков от левицата. Според него обаче няма как до края на 2019 г. да има инвеститор в проекта. Той опроверга твърдението на министър Петкова, че в края на 2019 г. ще бъде избран инвеститор. "Ако се пусне обявата в европейския официален вестник, тя ще излезе март месец. 6 месеца е срокът за подаване на писма за проявен интерес – означава септември. Тепърва трябва да бъдат разгледани, след това извикани евентуалните инвеститори, които да започнат да правят предложения за оферти“, каза той.

ДПС не вижда послания за доверие

С условията в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" страната не отправя послание за доверие, смята депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Според него страната ни се нуждае от нови енергийни мощности, но трябва да се анализира "дали ни трябва ядрена енергия, или нова иновативна енергия".

"Обърнете внимание, само в Германия, ЕС тази година и в следващата отделя само около 10.5 млрд. лв. за водородната енергия. С всичките условия, които сте написали тук, г-жо министър, вие не отправяте послание за доверие на инвеститори. Непоследователната позиция при вас все още продължава", коментира Аталай.

Позиция по АЕЦ "Белене" представи и "Демократична България". Нейният съпредседател Атанас Атанасов, който е лидер на ДСБ, напомни, че в отговор на питане на евродепутата Светослев Малинов от Еврокомисията са посочили, че рестартираният проект представлява нов проект и му трябва нова нотификация по Договора за Евратом. Според Петкова обаче става въпрос само за одобрение от страна на Брюксел за смяна на името на инвеститора, който сега е държавната НЕК, и това ще отнеме кратко време. Според "Демократична България" нака министърът заблуждава.

"Борисовата държава обича парите на ЕС, но не и правилата му"

"Министър Петкова много упорито пред различни аудитории, включително и пред НС се опитва да оборва и отрича становището на ЕК. Това е поредния случай, в който Борисовата държава работи по системата – обичаме европейските пари, но не харесваме европейските правила. България е член на ЕС повече от 10 години и следва всички регламенти на ЕК и ЕС да се спазват от българските институции, а не да бъдат заобикаляни”, посочи Атанасов на брифинг в петък

Според Светослав Малинов министър Петкова трябва да уведомява всеки потенциален инвеститор, че неизбежно влиза в нова процедура по нотификация и ще се изисква ново благосклонно становище на ЕК според новите и значително завишени изисквания в европейското право след аварията в АЕЦ "Фукушима", причинена от цунами през 2011 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?