След години на полемика в Чехия влезе в сила забрана за пушене в заведенията

След години на полемика в Чехия влезе в сила забрана за пушене в заведенията

В Чехия влезе в сила забрана за тютюнопушене в барове, ресторанти и кафенета и така страната вече няма да е едно от последните убежища за пушачите в Европа, предаде Асошиейтед прес.

След години на разгорещени дебати забраната, която се отнася за закритите части на барове и ресторанти, както и за обществени места като кината, беше одобрена от парламента и подписана от президента Милош Земан - заклет пушач.

За разлика от преобладаващата част от Европа, досега чехите проявяваха търпимост към пушенето - от собствениците на ресторантите и други подобни заведения зависеше дали в тях може да се пуши. От днес нарушаването на забраната се наказва с глоба до 5000 крони (190 долара).

Повечето чехи одобряват забраната, но група парламентаристи я оспориха в Конституционния съд.

От полунощ в страната на любителите на бирата действа един от най-строгите закони срещу тютюнопушенето в Европейския съюз. Повечето хора приветстват забраната, но някои смятат, че новите правила увеличават списъка с регулации за собствениците на барове, а това ще се отрази негативно на пъб-културата в страната и ще постави края на една епоха, посочва Ройтерс.

Според Петър Самек, който държи кръчма от 20 години, забраната е в разрез с присъщия открай време на чешката култура начин на живот. "Около какво се въртят нещата за чехите? Около бирата. Хората винаги са пушели в кръчмите. Дядо ми, чичо ми ходеха в кръчмата да пушат пури, лула, да играят карти", казва той.

Чехия, с население 10,6 милиона души и родина на оригиналната бира "Пилзнер", може да се похвали с най-високата консумация на бира в света - около 140 литра годишно на човек от населението. Пак най-много в света (40 процента) от това количество е наливната бира, която се изпива в кръчмите.

Пушачите в Чехия са около 28 процента - малко над средното в ЕС.

Споделяне

Още от Европа