Гасене на пореден пожар

След "ГОРУБСО – Мадан" кризата с неизплатените заплати надвисна над ОЦК Кърджали

Работници от "ОЦК Кърджали" на протест. Сн. БГНЕС

Още едно от предприятията на Валентин Захариев е заплашено от нарастващото напрежение сред работниците заради неизплатени заплати. Това е "ОЦК Кърджали".

"В понеделник чакаме министъра на икономиката Делян Добрев да пристигне в ОЦК и тогава ще решим какво да правим, но ако не се намери някакво решение на въпроса с изплащане на трудовите ни задължения в целия им размер, е възможно да преминем към някаква форма на гражданско неподчинение", каза лидерът на синдикалната структура към КНСБ в комбината Бельо Стайков, цитиран от Дарик радио.

Късно в петък друго от предприятията на Валентин Захариев – "ГОРУБСО – Мадан", което заедно с ОЦК е собственост на компанията му "Интертръст", бе договорено да бъде продадено на "Минстрой" на Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на несъществуващата "Мултигруп", срещу покриване на дълговете на ГОРУБСО от 30 млн. лв.

Работниците в мините стачкуваха повече от 20 дни заради неизплатени от 6 месеца заплати. Преговорите за продажба на фирмата бяха на няколко пъти пред провал, но под натиска на правителството бяха завършени, а работниците получиха заплатите си след извънредна работа на клоновете на обслужващите банки.

"Правителството има воля и лостове да разреши кризата в Оловно-цинковия комбинат (ОЦК), така както го направи в "ГОРУБСО - Мадан" и това ще стане възможно най-скоро", съобщи областният управител на Кърджали Иванка Таушанова след разговор с премиера Бойко Борисов при посещението му в Мадан.

Борисов е възложил на министъра на икономиката Делян Добрев да посети Кърджали в началото на работната седмица. Преговорите за намиране на изход от кризата в металургичната фирма продължават.

Протестите в преработвателното дружество започнаха в началото на март заради постоянно бавене на заплатите. Тогава близо 100 души едновременно подадоха заявления за напускане. След преговори служителите приеха предложението на изпълнителния директор на "Интертръст" Роберто Младенов за изплащане на 60% от дължимите до януари заплати, които трябваше да бъдат преведени до 12 март. Компанията дължи на работниците си близо 1.2 млн. лв. Впоследствие обаче се оказа, че те са получили по-малко от очакваното.

В понеделник министърът на икономиката Делян Добрев ще разговаря с кредиторите на Захариев, като основната тема ще бъде адекватността на мениджмънта на ОЦК, който води комбината до загуби и невъзможност да се изплатят заплатите на работниците, предаде още Дарик радио.

Според министър Добрев държавата не може да се меси във всеки отделен спор между работодатели и работници, няма механизъм да се притисне работодателят да изплати заплатите. Според министъра обаче трябва да се подобри мениджмънтът на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?