След гръмък скандал се оттегля шефът на директорския борд на Barclays bank

Маркус Ейджиус

Председателят на Съвета на директорите на британската банка "Барклис" (Barclays) Маркус Ейджиус, който се оказа в центъра на скандал около манипулациите на лихвите по кредитите, подава оставка, предадоха информационните агенции.

 

Официалното съобщение за оставката се очакваше в понеделник, предаде ББС.

 

През юни "Барклис банк" бе глобена от британските и американските регулатори с 290 млн. паунда (около 400 млн. долара).

 

Банката бе обвинена в опит да манипулира базовите ставки на финансовите пазари LIBOR и EURIBOR. Според данните на британската правителствена агенция FSA и на американската CFTC, нарушенията продължават от 2005 г. насам. При това британската агенция твърди, че става дума за опити, докато американската - за успешни манипулации.

 

По време на разследването се изяснило, например, че за извършваните от служителите манипулации по искане на банката, те били черпени със скъпо шампанско. Това се вижда от проверката на вътрешните документи на "Барклис".

 

Проверките по подозрения в опити за манипулиране на ставките LIBOR и EURIBOR се извършват и в банките Citigroup, HSBC, Deutsche Bank, JP Morgan, Royal Bank of Scotland Group Plc и др.

 

65-годишният Маркус Ейджиус влезе в Съвета на директорите на "Барксил" през 2006 г. като изпълнителен директор. Той стана председател на Съвета на директорите през 2007 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?